Az archetípusok olyan ismétlődő emberi karakterek, amelyek minden emberre jellemzőek és a tudatalattiból erednek. Az archetípus görög eredetű szó, valaminek az ősi alakját jelenti. Carl Jung a svájci pszichológus, személyiség elmélete szerint, a tudatos egó és a személyes tudattalan mellett, mindenki része a kollektív tudattalannak is. Ez a velünk született ösztönök és emlékek sokasága és a különböző archetípusokban mutatkozik meg.

Bár sok különböző archetípus létezik, de Carl Jung 12 elsődleges karaktert azonosított, amelyek a kollektív tudattalanban tartózkodnak. Az archetípusok hatalmas érzelmi energiákat hordoznak. Az álmainkban is találkozhatunk velük, de művészeti alkotások, mesék, mítoszok karaktereiben is fontos üzenetet küldenek számunkra. Mindegyik archetípusnak megvan a saját értéke, jelentése és személyisége. Mindenkinek van egy domináns archetípusa, amely a személyiségünket uralja.

 

A 12 archetípus, Carl Jung személyiség elmélete szerint

 

1. A bölcs
A bölcs szabad gondolkodó. Erőssége a bölcsesség és a tapasztalat. Arra törekszik, hogy megértse a világot és annak értelmét és lényegét. Erre intelligenciáját és elemzési képességét használja fel. Mindig keresi a tudást és az új információkat. Mindig van mondanivalójuk, egy tényük, egy témába vágó idézetük, vagy egy logikus érvük. Viszont a részletek tanulmányozása mellett, valójában a bölcs archetípus sokszor nem cselekszik.
Ők a tökéletes tanárok, mentorok, kutatók, filozófusok, tanácsadók, szakértők, tervezők, nyomozók.

2. Az ártatlan
Az ártatlan archetípus az örök optimista és mindig a boldogságot keresi. Az ártatlan mindent jónak lát, alkalmazkodni szeretne a körülötte lévő világhoz és nagyon fontos számára a szabadság. Mindig a dolgok helyes végrehajtására törekszik és legnagyobb félelme, hogy hibát követ el, amiért bűnhődnie kell. De hite és optimizmusa átlendíti a legnagyobb nehézségeken is. Gyengesége, hogy kicsit unalmas személyiség az ártatlan naívsága miatt.
Az ártatlan archetípus személy hagyománytisztelő, naiv, szent, romantikus, álmodozó.

3. A felfedező
A felfedező személyiségtípus egy merész, kalandokat kereső utazó, óriási szabadságvággyal. Aki igazából az unalom elől menekül. Sosincs előre meghatározott célja, mindig az újdonságot és a kalandokat kutatja, ezért sokszor csak céltalanul vándorol. Célja egy jobb, hitelesebb és teljesebb élet megtapasztalása. A felfedező mindig határtalanul boldog mikor új helyeket és új dolgokat fedezhet fel. Legnagyobb félelme, ha szabadságától megfosztják, a belső üresség és a megfelelési kényszer elől is menekül. Mindig a tökéletességet keresik, de igazából sosem találja meg.
A felfedező személyiség típus, ambiciózus, önálló, hűséges lélek.

4. Az uralkodó
Az uralkodó archetípus, a klasszikus vezető. Úgy érzi bármilyen helyzetben rendet tud tenni. Legfőbb vágya, hogy ellenőrzése alatt legyenek az emberek. Legnagyobb célja, hogy kiváló legyen, sikeres közösséget hozzon létre és követői elfogadják őt. Félelme viszont, hogy káosz keletkezik, ami közben legyőzik őt. Az uralkodó személyiség felelősségteljes, de mivel a vágyait sokszor másokra akarja kényszeríteni, ezért könnyen zsarnokká válhat.
Ideális az uralkodó típus vezetőnek, politikusnak, főnöknek, menedzsernek, vagy adminisztrátornak.

5. A teremtő
A teremtő hasonlóan a felfedezőhöz, vágyik a szabadságra, mert szereti az újdonságokat. Szereti a dolgokat más megvilágításban tálalni, hogy valami teljesen új dolgot hozzon létre. Mottója, ha el tudod képzelni, meg is tudod valósítani. Mindig azon fáradozik, hogy valami értékes és időtálló dolgot valósítson meg. A teremtő archetípus okos, jó humorú, önállóan dolgozó, hatalmas képzelőerővel rendelkező, kreatív személy. Sokszor azonban, nem következetesek és inkább több időt gondolkodnak, mint amennyit valójában cselekednek. Túlzottan a tökéletességre törekszenek és sokszor rossz megoldások születnek.
Teremtő típus, a tudós, a feltaláló, a művész, a zenész, az író.

6. A gondozó
A gondozó erősebbnek érzi magát a többi embernél, ezért anyai védelmet nyújtanak a körülöttük élő embereknek. Szeretne megvédeni mindenkit a veszélyektől és azon van, hogy védelmezze őket, hiszen a boldogságuk a tét. Mottójuk, hogy szeresd a szomszédodat is ugyanúgy, mint magadat. Legnagyobb célja, mások megsegítése és gondozása, viszont az önző embereket elkerüli. A gondozó archetípus nagylelkű és együttérző, mindent mások elé helyez. Ez viszont sokszor kizsákmányoláshoz és mártírsághoz vezet.
A gondozó személyiség, általában egy segítő, támogató, sokszor egy szülő, vagy barát.

7. A varázsló
A varázsló olyan mint egy nagy forradalmár. Nemcsak mások, hanem maguk számára is folyamatosan megújulnak. Alapvető vágya, hogy az Univerzum törvényeit megértse. Azon munkálkodik, hogy minden álmát valóra váltsa. A varázsló személyiségtípusok könnyen lenyűgöznek másokat. Képességeik sokszor túlmutatnak a halandókon, viszont előfordulhat, hogy manipulálnak másokat. Mindig a nyertes megoldásokat keresik, még akkor is, ha a legnagyobb félelme a nem kívánt negatív következmények.
A varázsló archetípus, látnok, feltaláló, karizmatikus vezető, sámán, gyógyító.

8. A Hős
A hős életének legfontosabb eleme, a hatalom. Hatalmas az életerő benne, mikor a hatalomért és a becsületért harcol. Mindent megtesz, hogy elkerülje a veszteséget. Szinte sosem veszít, mert nem adja fel soha. A lehető legerősebb szeretne lenni és ezt bátor tettekkel mindig bizonyítja. Legnagyobb félelme, hogy gyengévé, sebezhetővé és legyőzhetővé válik. Sokszor arrogáns, mert bátorságát folyamatosan bizonyítani szeretné, ezért szüksége van mindig egy újabb csatára. A hős lehet túl ambiciózus, vagy irányító.
Hős archetípus általában, tűzoltó, katona, mentős, akár a sportban csapatjátékos.

9. A lázadó
A lázadó provokálja az embereket és egyáltalán nem törődik más emberek véleményével. Mottója, a szabályok azért vannak, hogy áthágjuk őket. Mindig a forradalomra, vagy a bosszúra törekszik. Nem szereti ha mások nyomást gyakorolnak, vagy befolyásolják őt. A radikális szabadságát sokan irigylik, de sokszor a sötét oldalon találja magát, ahol különböző bűncselekmény lesz a veszte. A lázadó archetípus negatív oldala, hogy önpusztítóvá válhat.
Lázadó archetípusból lesznek a rockzenészek, forradalmárok, lázadók. szabadságharcosok, karizmatikus vezetők.

10. A szerető
A szerető archetípus mindent megtesz a szeretetért. Célja, hogy olyan emberekkel álljon kapcsolatban, a munkában és magánéletben, akiket szeret. Ha szeretik őket, jobb emberré válnak általa. Legnagyobb boldogságuk, ha szerelmesek lehetnek.
Ennek a szenvedélynek az ára, hogy gyakran képesek feláldozni mindazt amit szeretnek és ez sokszor tragédiához vezet. Legnagyobb félelme, hogy nem szeretik és egyedül marad, ezért sokat tesz azért, hogy fizikailag és érzelmileg is vonzó maradjon. Nagyra értékeli a szépséget, és élvezi mindazt ami kellemes az érzékeknek. A szerető személyiségtípus, odaadó, szenvedélyes, hálás és elkötelezett.
A szerető archetípus lehet, egy csapatépítő személy, barát, rajongó, házastárs.

11. Udvari bolond / bohóc
Mottója, csak egyszer élsz. Élvezni szeretne minden pillanatot az életben. Szeret nevetni még egymagában is. Nem visel maszkot és hajlamos lebontani, más emberek falait is. Soha nem veszik komolyan magukat, mert csak arra összpontosítanak, hogy élvezzék az életet. Legnagyobb félelme, hogy unatkozni fog, vagy untat másokat. A bohóc jellem negatív oldala, hogy őrültek, lusták és mohók lehetnek és sokszor az időérzéküket is elveszítik.
A bohóc archetípus, általában, egy humorista, bohóc, komikus.

12. Az árva
Az árva archetípus, mindig feltépett sebekkel jár. Elárultnak és csalódottnak érzik magukat. Azt szeretnék ha más emberek átvennék a terheket tőlük. Amikor senki sem segít kiábrándul mindenkiből.. Arra törekszenek, hogy olyan emberekkel legyenek akik, hasonló problémákkal küzdenek. Az árva személyiségtípus, gyakran játszik áldozati bárány szerepet. Úgy tesznek mintha ártatlanok lennének, de közben sokszor cinikusak és manipulálják a segítő áldozatukat.
Az árva archetípus, a realista, a merev munkatárs, a “rendes fickó”, a csendes szomszéd, és a “hallgató többség”.

Hasznos ha megtudjuk a saját archetípusunkat és a hozzánk közel álló emberekről is kiderül melyik típusba tartoznak. Barátok, családtagok, munkatársak, így személyes betekintést kapunk a viselkedésükről és a kapcsolatainkat is jobbá tehetjük. Mi magunk is fejlődhetünk általa, így jobb emberré válhatunk.

Péter Anita Helga – Tudatosság Tréner

Access Consciousness® Minősített Facilitátor (CF),  Access Bars®, Facelift®, Body® kezelő és Facilitátor 

A következő közösségi médiafelületeken is szeretettel várlak, így nem maradsz le, az újdonságokról.

Szeretnél fejlődni, segítségre van szükséged? Jelentkezz Konzultációra vagy Kezelésre MOST!

Már ismered az Access Consciousness-t és Tanfolyamot keresel? Mit teremthetünk együtt, ha engem választasz?

Forrás

Szeretnél fejlődni, segítségre van szükséged? Jelentkezz konzultációra MOST!

Köszönöm, ha megosztod:

Feliratkozás Hírlevélre

Feliratkozás Hírlevélre

Iratkozz fel Hírlevelünkre, hogy időben értesülj újdonságainkról, induló tanfolyamainkról!

Adatvédelmi nyilatkozat

Sikeresen feliratkoztál!