Az önszeretet azt jelenti, hogy ugyanolyan kedvességgel, támogatással, aggódással fordulunk magunkhoz, mint ahogy egy jó barátunk felé tennénk ugyanezt. Ha nehéz élethelyzetben vagyunk, vagy személyes hibákkal, kudarcokkal szembesülünk, a kedvezőtlen önbecsülés helyett, felismerjük, hogy a tökéletlenség, az emberi létezés normális része.

Az önszeretet több pozitív következményeket hordoz magában:

  • kevesebb szorongás és depresszió,
  • több optimizmus,
  • könnyebb legyőzni a stresszt
  • egészségesebb élet ( testmozgás, helyes táplálkozás )

Ha az önszeretet a személyiségünk része, akkor tisztába vagyunk vele, hogy emberi lények vagyunk, akik hibázhatnak, de általa tanulhatunk. Tudjuk, hogy mivel nem vagyunk tökéletesek, ezért nem várjuk el magunktól, hogy hibátlanul cselekedjünk, minden helyzetben.

Ha nincs meg bennünk az önszeretet, az önkritika belső lázadáshoz és lemondásokhoz vezet, ami állandó szégyenérzettel párosul. Az egészséges önszeretet pedig reményt ad és bízunk a változás folyamatában.

 

8 lépés az egészséges önszeretet eléréséhez

 

1. Ismerjük fel mikor kerít hatalmába, az érzelmi stressz
Ha tudatosan figyelünk a belső tapasztalatokra, akkor segít felismerni, hogy mikor kerülünk egy negatív állapot közelébe. Abban a pillanatban, amikor rájövünk, hogy negatív gondolataink vannak, amelyek szorongást idéznek elő a testünkben, álljunk meg és mondjuk magunknak: “Ez egy nehéz pillanat, de felismertem és ura vagyok a helyzetnek!”

2. Fogadjuk el, ezt a negatív érzést
Hozzunk egy olyan tudatos döntést, amivel elfogadjuk ezt az adott helyzetet. Hiszen ott van, ne próbáljuk meg eltolni magunktól. Keressük meg ebben a negatív gondolatban, milyen érzelmeket vált ki belőlünk. Szomorúság, szorongás, vagy harag? Majd vizsgáljuk meg a testünket, hogy lássuk hol érezzük a feszültséget. A mellkasban, a gyomorban, a vállakban, a torokban, az arcunkon, az állkapocsban?

3. Képzeljünk el egy szeretett személyt, aki ezt az érzést tapasztalja
A lelki szemeink előtt mit látunk? Ez a számunkra fontos személy fél, szomorú, vagy mérges? Gondoljunk arra mit érezhet? Biztos késztetést éreznénk, hogy segítsünk neki. Mivel nyugtatnánk meg? Próbáljuk meg, ezt az együttérző gondolkodást, átirányítani magunkra. Ha bármilyen ellenállást érzünk, akkor kérdezzük meg magunktól: Miért gondoljuk, hogy mások megérdemlik az együttérzést, csak mi nem?

4. Nézzük meg más nézőpontból is a helyzetet
Ha nem érezzük, az önszeretet érzését, próbáljunk meg rájönni, hogy mi lehet ennek az oka. Vizsgáljuk meg a helyzetet és kutakodjunk a múltban. Nézzük meg, hogy van-e olyan körülmény ami a helytelen viselkedésünket eredményezte. Ez lehet egy múltban átélt trauma, vagy egy stresszes szituáció újbóli átélése. Most igyekezzünk a helyzetet más nézőpontból is vizsgálni. Ha már egy szelídebb nézőpontból látjuk a múlt sérelmét, próbáljunk meg tanulni abból a tapasztalatból, amit szereztünk. Engedjük meg magunknak, hogy emberek legyünk és ne a “tökéletes ember” elérésére törekedjünk.

5. Fogadjuk el, hogy mindenki hibázik
Nagy a kísértés ilyenkor azt hinni, hogy csak mi hibázunk és mindenki más tökéletesen ura a helyzetnek. Mindannyian követünk el hibákat, még a legsikeresebb emberek is. Viszont ők a fellépő hibák ellenére váltak sikeressé, hiszen legyőzték azt. Minden ember tévedhet de, tanul, fejlődik általa és senki sem tökéletesnek született. Mindannyian folyamatosan fejlődünk. Az önszeretet senki számára nem, egy kapott késztermék, azért mindenkinek meg kell dolgoznia és küzdenie.

6. Bocsáss meg magadnak
Ha magatartásunkkal megbántottunk valakit, vagy saját magunknak csalódást okoztunk, akkor kérdezzük meg magunktól: Hogyan tudnék bocsánatot kérni, vagy megbocsátani? Meg kell tanulnunk nagylelkűnek lenni magunkhoz. Ha ezt meg tudjuk tenni, egy nagy lelki tehertől szabadulunk meg. Gondoskodjunk arról, hogy a következő alkalommal, hasonló helyzetben, már ne kövessük el ugyanazt a hibát. Ha nem ostorozzuk magunkat a tévedésünkért, hanem meg tudunk bocsátani magunknak, akkor az egészséges önszeretet eléréséhez, nagy lépést tettünk.

7. Használjunk napi megerősítéseket
Mondjunk minden tévedésünknél valami bátorító mondatot magunknak. Pl. Mindenki hibázik néha! Ezzel elismerjük a próbálkozásunkat, még akkor is ha nem sikerül.
Amikor reggel készülődünk, nézzünk bele a tükörbe és mondjunk különböző megerősítéseket magunknak, hiszen ezzel is az önszeretet érzését erősítjük magunkban:

  • Szerethető és értékes vagyok!
  • Megérdemlem, hogy boldog legyek!
  • Hálás vagyok az életemért!
  • Büszke vagyok magamra és az elért eredményeimre!

8. Legyünk a saját életünk irányítója
Ahelyett, hogy negatív gondolatokkal büntetnénk magunkat, próbáljuk a pozitív gondolatok felé irányítani az elménket. Kérdezzük meg, minden esetben magunktól, miért alakult ki ez a helyzet, függetlenül a következményétől. Majd erősítsük meg magunkban, hogy sosem késő változtatni és a választás a mi kezünkben van. Majd tegyünk meg egy konkrét lépést a változás felé. Álljunk talpra és próbálkozzunk újra és újra. Ha pedig más ember okozott csorbát az önbecsülésünkön, akkor húzzuk meg a határt és ne engedjük, hogy újra megtörténjen.

Sok dolog van az irányításunk alatt. Ha tudatosan figyelünk arra, hogyan reagálunk a hatásunkon kívüli helyzetekre, akkor nem fognak a gondolataink negatív irányba haladni és negatív érzelmeket generálni. Az önszeretet elsajátítása egy folyamatos gyakorlás, de megéri a belefektetett munkát. Hiszen az önszeretet elérésével, boldogabb, tartalmasabb és nyugodtabb életet kapunk.

Péter Anita Helga – Tudatosság Tréner

Access Consciousness® Minősített Facilitátor (CF),  Access Bars®, Facelift®, Body® kezelő és Facilitátor 

A következő közösségi médiafelületeken is szeretettel várlak, így nem maradsz le, az újdonságokról.

Szeretnél fejlődni, segítségre van szükséged? Jelentkezz Konzultációra vagy Kezelésre MOST!

Már ismered az Access Consciousness-t és Tanfolyamot keresel? Mit teremthetünk együtt, ha engem választasz?

Forrás

Köszönöm, ha megosztod:

Feliratkozás Hírlevélre

Feliratkozás Hírlevélre

Iratkozz fel Hírlevelünkre, hogy időben értesülj újdonságainkról, induló tanfolyamainkról!

Adatvédelmi nyilatkozat

Sikeresen feliratkoztál!