A különböző fóbiák túlreagált félelmek, olyan tárgyaktól, vagy helyzetektől, amelyek minimális veszélyt jelentenek számunkra, mégis hatalmas szorongást okoznak. Vannak mindannyiunk életében szorongást kiváltó élethelyzetek, akár egy vizsga, vagy nyilvános beszéd, de ezek még nem fóbiák.

A fóbiák hosszú ideig fenntartott állapotok, amelyek fizikai tüneteket generálnak és a mindennapi élethelyzetünk normális működését zavarják meg. A fóbiák a leggyakoribb pszichológia betegségek közé tartoznak és kétszer annyi nőt érintenek, mint férfiakat. Sajnos sokszor már gyermekkorban, vagy tinédzserkorban kialakul és megmarad, felnőtt életünkben is.

A fóbiák 3 fő kategóriába sorolhatók:

 • Különleges fóbiák
  Ide tartoznak a specifikus fóbiák, amelyek irracionálisan nagy félelmet okoznak, a valós veszéllyel szemben.
  Pl. zárt terek, repülőgép, zivatarok, állatok, vértől, bohóctól való félelmek.
 • Szociális fóbiák
  Ez a társadalmi fóbia, a félénkségen túlmutat és a megalázástól való félelem vezérli. A társadalmi helyzetekben, ez a személy attól tart, hogy elutasítják, negatívan értékelik, vagy esetleg ő bánt meg másokat.
 • Nyílt terektől való félelem ( agorafóbia )
  Ez egy megszokott helyzettől való félelem, ami szorongást vált ki.
  Pl. tömegközlekedés, nagy tömeg, sorbanállás, bármilyen házon kívüli tartózkodás. Néhány ember akinek agorafóbiája van és túl van egy-két pánikrohamon, az otthona elhagyására is képtelen.

Vannak fóbiák, melyek gyakoribbak és gyakrabban félnek az emberek tőlük.

 

A 10 leggyakoribb fóbia

 

1. Arachnofóbia – pókoktól való félelem

A pókoktól való félelem nagyon gyakori, de tény háromszor annyi nőt érint, mint a férfiakat. Itt a pók látványa okoz félelmet, de nagyon gyakran már a pók gondolatától is viszolygunk. 35 ezer pókfaj él a földön, de körülbelül, csak egy tucat, az ami veszélyt jelent az emberekre. Ezeknek az állatfóbiáknak az a magyarázata, hogy őseink számára, még hiányoztak a technikai eszközök, annak felmérésére, milyen sérüléseket tudnak okozni. Itt az evolúció járul hozzá ahhoz, hogy félünk ezektől a rovaroktól.

2. Ofidiofóbia – kígyóktól való félelem

Ez a fóbia is gyakori és ennek is evolúciós okai vannak. Mivel vannak kígyók amelyek marása mérgező, őseink ezért elkerülték őket, hiszen “félni kellett tőlük” és ezt a félelmet örököltük. Kutatások bebizonyították, hogy akiknek ilyen fóbiájuk van, csak kis része találkozott életében kígyóval és a többségnek, semmilyen közvetlen tapasztalata nem volt és elképzelhető, hogy nem is lesz ezekkel az állatokkal. Tanulmányok kimutatták azt is, hogy valószínű a nyálkás test iránti undor is közrejátszik a félelmünkben, hiszen más veszélyes állattól például az oroszlántól, nem alakult ki az emberekben fóbia.

3. Akrofóbia – tériszony

A magasságtól való félelem, 23 millió embert érint a világon. Aki ebben a fóbiában szenved, az kerüli a magas helyeket, például hidakat, magas épületeket, tornyokat. De már egy erkély, vagy létra is kiválthatja, vagy repülőgépen is felléphet egy pánikroham formájában. A tünetei lehetnek szédülés, heves szívdobogás, izzadás és a nagyon kellemetlen, un.“ lehúz a mélység ”- érzés.

4. Aerofóbia – repüléstől való félelem

A repüléstől való félelem szintén nagyon gyakori fóbia, annak ellenére, hogy a repülőgép szerencsétlenségek elég ritkák. A számok magasak, hiszen 3 emberből, egy érintett ebben a fóbiában. A tünetek ilyenkor, remegés, gyors szívverés és bizonytalanság érzése. A repülőgép félelemben szenvedők sokszor elkerülik inkább a repülést is. Legyőzésére tökéletes terápia működik. Lassan vezetik be a szenvedőt a repülés élményeibe. Először elméletben kell átélnie, majd szimulátorokon a gyakorlatban kell legyőznie félelmét.

5. Kinofóbia – kutyáktól való félelem

Ez a fóbia a leggyakrabban egy gyermekkori kellemetlen kutyás emlékkal hozható összefüggésbe. Sajnos ez a felnőtt életünket is végigkíséri és a kutya látványától összerezzenünk, még akkor is ha pórázon van és szájkosár is van rajta. Felmérések alapján, a fóbiák 36%-át a kutyás fóbiák teszik ki, ami meglepően magas szám. Ez is komoly problémákig fajulhat, hiszen az utcán, bármikor összefuthatunk egy szabadon kószáló ebbel. Ebben a tudatban viszont olyan komoly elszigetelődést érhetünk el, hogy sehova nem merünk elmenni, pont úgy, mint a nyílt terektől való félelem áldozatai.

6. Asztrafóbia – villámlástól, mennydörgéstől való félelem

Ezek az emberek, ha találkoznak ilyen időjárási helyzetekkel, a fóbiák leggyakoribb jeleit tapasztalják. Gyorsabb pulzus, fokozott légzés és remegés a jellemző tünet. Akik ilyen betegségben szenvednek, a vihar alatt olyan helyiségbe menekülnek, például fürdőszobába, ahol a legkevesebbet érzékelik az egészből. Ők túl sokat foglalkoznak a közelgő napok időjárásaival is, és már előre aggódnak, ha ilyen időt jósolnak a meterológusok. Ez is könnyen agorafóbiához vezethet, hiszen a vihartól való félelem miatt, nem merik elhagyni otthonukat.

7. Tripanofóbia – a tűktől és az injekcióktól való félelem

Az injekcióstű látványa annyira megijeszti ezeket az embereket, hogy inkább elkerülik az orvosi kezeléseket. Egy oltás, vagy egy érzéstelenítés miatt beadott injekció, nem teljesen fájdalommentes, de ekkora fájdalomküszöbe mindenkinek van, hogy ezt félelem nélkül el tudjuk viselni. Akik ebben a fóbiában szenvednek, sokszor csak egy fehér köpenyes orvos látványától is, megemelkedik a pulzusuk és hihetetlen rettegés lép fel náluk. Képesek egy fogorvosi beavatkozást is elkerülni, még akkor is ha fontos kezelésre lenne szükségük.

8. Szociális fóbia – szorongó személyiségzavar

A szociális fóbia, a társadalmi helyzetektől való félelem. Sokszor olyan súlyos lehet, hogy az érintettek elkerülik a társadalmi eseményeket, embereket mert ezek a helyzetek szorongást váltanak ki. Akik ebben a fóbiában szenvednek, azt érzik, hogy mindenki őket figyeli és hogy esetleg megalázott helyzetbe kerülnek. Az érintettek nagyon alacsony önbecsüléssel rendelkeznek és ezért mély kapcsolatokat sem tudnak kiépíteni. Ez a fóbia sokszor kialakulhat a tinédzsereknél és már egy hétköznapi esemény, például másokkal való étkezés is problémát okozhat nekik. Ha nem kezelik időben, a felnőttkorban is megmarad.

9. Agorafóbia – nyílt tértől való félelem

Ez a fóbia kialakulhat, egy zsúfolt nyilvános helyen, például buszon, liftben is. Az érintetteknél a félelem oka, hogy nem akkor hagyhatják el a helyiséget amikor ők szeretnék, ezért ilyen helyzetekben szorongani kezdenek. Ez nemcsak zárt térben, hanem akár egy erdőben, vagy engerparton is rájuk törhet, hiszen a félelmük az, hogy bármi bajuk esne, nem kapnának azonnali segítséget és ez megrettenti őket. Mivel gyakran pánikrohammal társul, nagyon beszükülhet az érintettek mozgástere. A pánikroham tünetei remegés, izzadás, végtagok zsibbadása. A félelmük azon is alapszik, hogy más ember észreveszi ezt rajtuk, ezért az egyedüli biztonságot adó hely, egy idő múlva már csak a saját otthonuk lesz.

10. Mizofóbia – szennyeződésektől, piszoktól való félelem

Ez a fóbia a baktériumoktól és a piszoktól való eltúlzott félelmi reakció. Ide tartozik a kényszeredett kézmosás és a túlzott tisztaság mánia is. Mikor reggeltől, estig takarítjuk a lakást és mégsem érezzük elég tisztának, az is ennek a fóbiának a hatása. Ezek az emberek elkerülik az érintkezést, más személyekkel is, a fertőzéstől való félelmek miatt. Éppen ezért túlfertőtlenítik a lakást és a fertőtlenítő kendő is biztos ott lapul a táskájukban.

Minden emberben van egy életösztön, amikor vészhelyzetekre a test kétféle módon szokott reagálni. A szervezetünket menekülésre, vagy védekezésre készíti fel. Mivel bizonyos helyzetekből, nem mindig tudunk elmenekülni, ezért az utóbbi győz, ami bizonyos testi tüneteket produkál. Szaporább lesz a légzés, a szívverés, a pupilla kitágul, az erek összehúzódnak. Mivel a fóbiások, ezeket a tüneteket felerősödve érzik, már akkor is jelez nekik a vészcsengő, amikor más emberek ezeket a tüneteket, még nem is észlelik magukon. Pánikbetegeknél, pont ez az életösztön reagálódik túl, így bármikor elhatalmasodhat rajtuk a pánik.

A fóbiák a mentális rendellenességek, leggyakoribb típusai és megzavarják az érintett ember hétköznapi normális működését és a jó közérzetét. Biztonságos és hatékony kezelések állnak rendelkezésre, ne törődjünk bele, hogy ezek a fóbiák, az életünk részei.
Higgyük el, hogy van kiút, mert a békés, gondtalan élet mindenkinek jár.

Péter Anita Helga – Tudatosság Tréner

Access Consciousness® Minősített Facilitátor (CF),  Access Bars®, Facelift®, Body® kezelő és Facilitátor 

A következő közösségi médiafelületeken is szeretettel várlak, így nem maradsz le, az újdonságokról.

Szeretnél fejlődni, segítségre van szükséged? Jelentkezz Konzultációra vagy Kezelésre MOST!

Már ismered az Access Consciousness-t és Tanfolyamot keresel? Mit teremthetünk együtt, ha engem választasz?

Forrás

Köszönöm, ha megosztod:

Feliratkozás Hírlevélre

Feliratkozás Hírlevélre

Iratkozz fel Hírlevelünkre, hogy időben értesülj újdonságainkról, induló tanfolyamainkról!

Adatvédelmi nyilatkozat

Sikeresen feliratkoztál!