A 6 alapérzelem nagyon fontos szerepet játszik az életünkben, hiszen a bennünket érintő környezeti hatásokra, a lelki reagálásaink, amelyek a döntéseinket is irányítják. A test és az érzelmek, kéz a kézben járnak, mert állandó kapcsolatban vannak. A legfontosabb érzelmeknek 6 fajtája van: öröm, szomorúság, harag, undor, félelem, meglepődés. Ezek az érzelmek minden ember természetes fejlődéséhez hozzátartoznak és pozitív vagy negatív érzelmek is lehetnek. Ez attól függ, hogy az adott helyzet mit vált ki belőlünk, segít vagy hátráltat minket, az adott szituációban.

A ki nem fejezett érzelmek, képesek testi tüneteket produkálni, aminek fizikai fájdalom, vagy  betegség is lehet a következménye. Például amikor valamit nem merünk kimondani, gombócot érzünk a torkunkban és ha nem kezeljük a haragot, izomgörccsel reagál a testünk. Ilyenkor a szervezetünk jelez a ki nem mondott érzelmek hatására. Ha figyelmen kívül hagyjuk ezeket a tüneteket, akkor felerősödnek és később, üvöltve figyelmeztetnek minket, hogy valami baj van.

 

A 6 alapérzelem jellemzője

 

1. Alapérzelem – Öröm

A 6 alapérzelem közül az öröm tartozik a legpozitívabb érzelmek közé, hiszen mindig összekapcsoljuk a boldogsággal. Ez egy olyan válaszreakció a részünkről, amit egy probléma sikeres megoldása után, vagy egy negatív helyzet enyhítésekor érezhetünk. Egyes érzelmeknek túlélési funkciója van, de ez csak a belső állapotunkat tükrözi. Sokat segít az emberi kapcsolatainkban, ha megoszthatjuk az örömünket másokkal. Vannak emberek akik nem tudják kifejezni és átérezni az öröm pillanatait. Élvezzük az élet örömeit, hiszen a legnehezebb időkben is vannak apró örömforrások. Ha az öröm része a mindennapjainknak, mert engedélyt adunk a boldogságunkra, akkor ép lélekkel és egészséges testtel fogunk rendelkezni.

2. Alapérzelem – Szomorúság

A 6 alapérzelem közül a szomorúság, a leginkább negatív. Ez az érzelem a hangulatunkat kedvezőtlen irányba tereli, valamint a gondolkodásunk és a viselkedésünk aktivitását is nagymértékben lecsökkenti. A szomorúságnak az a célja, hogy bizonyos helyzetekben, vigyáz az erőtartalékainkra, mert ezzel takarít meg nekünk energiát, hogy könnyebben túljussunk a nehezén. Ez az érzelem egy önvédelmi szűrő, ami ilyenkor segít befelé fordulni és a bánatot kiváltó okon, könnyebben átlendülni. Fizikai tünetei a sírás, szorító érzés a mellkasban, lehangoltság, étvágytalanság. Ha ezt a szomorúságot nem tudjuk kifejezni, akkor a sok feszültség bennünk marad és fizikai tünetekben köszön vissza. Ezért ne szégyelljük a könnyeinket kimutatni, mert általuk stresszhormonokat engedünk útjára, így könnyebben megnyugszik a lelkünk.

3. Alapérzelem – Harag

A düh akkor jelentkezik, amikor olyan helyzetbe kerülünk, hogy valami miatt fusztrációt, vagy ellenszenvet érzünk. Ez egy kellemetlen érzelem és olyan feszült érzés kíséri, hogy cselekvésre késztet minket. Kétoldali érzés, de csak azért, mert a haragunk lehet jogos is, de sokszor nem megalapozott, tehát feleslegesen érezzük. A düh fizikai tünetei, a test feszült, sokszor az állkapocs is megfeszül, gyorsabb légzés, fejfájás. Ha visszaszorítjuk a haragunkat, például nem mondjuk el partnerünknek, hogy bántóan viselkedett, akkor a frusztrált állapot, szintén testi tünetekhez vezethet.

4. Alapérzelem – Félelem

Ez az érzés az embereknél és az állatoknál is, egy túlélési ösztön és automatikusan kialakul bennünk. Akkor aktiválódik, ha kockázatos helyzetbe kerülünk, ilyenkor a veszély elkerülésére, vagy menekülésre késztet minket. A félelem egy negatív, kedvezőtlen érzelem, mert egy feszült állapotot idéz elő és szinte mindenki fél az egészsége, biztonsága miatt. A félelem fizikai tünetei, fokozódik a szívműködés, megemelkedik a pulzus és a légzés szabálytalanná válik. Ez a érzelem, mindamellett, hogy kellemetlen, nagyon hasznos is, mert segít felismerni a veszélyhelyzeteket és túlélési magatartásokat indít el bennünk.

5. Alapérzelem – Meglepődés

Valami új, vagy váratlan helyzet váltja ki belőlünk. Ez az érzelem akkor jelenik meg, ha egy váratlan dolgot tapasztalunk és ez bizonytalanságérzettel társul. A fizikai tünete, pulzusszám csökkenés és az izmaink is befeszülnek közben. A meglepetésünk aktiválja a figyelmünket és beindítja a kíváncsisághoz kapcsolódó viselkedésünket. A váratlan helyzet minőségétől függően a helyzet lehet pozitív ( öröm ), vagy negatív, mert harag is követheti ezt az érzelmet.

6. Alapérzelem – Undor

Az undor egy olyan alkalmazkodó funkció, hogy elutasítson számunkra minden mérgező anyagot. Akár hányinger is felléphet, így segítve, hogy visszautasítsunk valamit, ami számunkra nem lenne kedvező. Ez az érzelem, megvédi testünket számos káros környezeti hatástól, de társadalmi jellegű is lehet, ha elutasítunk valamilyen kedvezőtlen, mérgező társadalmi helyzetet.

Az érzelmek lehetnek pozitív, semleges, vagy negatív lelki reakciók, de mindegyik érzésnek az a célja, hogy segítsenek nekünk valamiben. Fontos, hogy uraljuk testünket és ne engedjük, hogy bizonyos érzelmi reakció olyan lépésre vigyenek minket, amit később megbánnánk, például mikor dühösek vagyunk. Ha nem hagyjuk soha, hogy ők irányítsanak, akkor az érzelmeinket sikeresen szabályozzuk és nem fognak kellemetlen helyzetbe sodorni minket.

Péter Anita Helga – Tudatosság Tréner

Access Consciousness® Minősített Facilitátor (CF),  Access Bars®, Facelift®, Body® kezelő és Facilitátor 

A következő közösségi médiafelületeken is szeretettel várlak, így nem maradsz le, az újdonságokról.

Szeretnél fejlődni, segítségre van szükséged? Jelentkezz Konzultációra vagy Kezelésre MOST!

Már ismered az Access Consciousness-t és Tanfolyamot keresel? Mit teremthetünk együtt, ha engem választasz?

Forrás

Köszönöm, ha megosztod: