Alapvetően csak két emberi érzelem létezik a félelem alapú emberi érzések és a szeretet alapú emberi érzések. Ez a megállapítás Elisabeth Kübler-Ross pszichiátertől származik. Évtizedes megfigyelő munkája alatt rájött arra a tényre, hogy minden más érzelem, ebből a kettőből származik. Ez a feltárás elengedhetetelen információ számunkra ahhoz, hogy megértsük és megtanuljuk, hogy saját érzelmeinknek ne engedjük meg, hogy irányítsák az életünket. Ha felismerjük a szeretet alapú érzelmek és a félelem alapú érzelmek közötti különbségeket, akkor lehetővé teszi számunkra, hogy szabályozzuk az érzelmeinket és ne engedjük, hogy uralkodjanak felettünk.

A szeretet és a félelem, minden más érzelem alapja. Mindkét emberi érzelem rendelkezik egy ellentétes párral, amely az ellentétes alap érzelmeken alapul. Ha képesek leszünk arra, hogy rájöjjünk melyik alap érzelmünk van egy adott időpontban, akkor meg fogjuk érteni, hogy mit érzünk és miért. Ezután könnyebben tudjuk kezelni, az érzéseinket és hatékonyan tudjuk megváltoztatni őket.

A két emberi érzelem, a szeretet és a félelem érzése nem létezhet egyszerre. Minden szeretet alapú érzelemnek, van egy félelem alapú párja.

Az emberi érzelem párok a következők:

Boldogság – Bánat

Empátia – Közöny

Magabiztosság – Bizonytalanság

Tisztelet –  Szégyen

Hovatartozás – Elhagyás

Csoda – Rémület

Elfogadás – Harag

A szeretet alapú emberi érzelem

 

A szeretet egy feltétel nélküli mély érzés, a szenvedély, vagy megerősítés érzése. Ebből az intenzív érzésből különböző érzelmek származnak.

Boldogság

A boldogság nagyon sok szinten megtapasztalható, a legkisebb örömtől, az eufórikus állapotig terjedhet. Az igazi boldogság csak akkor jön el, ha elengedjük az elvárásokat és fogadjuk is őket.

Empátia

Az empátiánk abból ered, hogy képesek vagyunk meglátni más emberek problémáit, örömeit és együttérzünk velük. Más emberek felé kedvességet, szeretetet, szimpátiát érzünk.

Magabiztosság

A magabiztosságunk abból fakad, hogy képesek vagyunk elfogadni, a sorsunkat. Várakozásaink szerint, idővel minden jóra fordul. Ez az emberi érzelem a nyugalom, a hit, az önuralom, alakjában is megnyilvánulhat.

Tisztelet

A tisztelet a saját hiedelmeink, döntéseink, cselekedeteink beépüléséből származik. Bizalom, eltökéltség, alázatosság, és a megbocsátást is megtapasztalhatjuk.

Hovatartozás

A hovatartozás érzését akkor tapasztaljuk meg ha egy olyan közösség részei vagyunk, amelyben közös érdekeink, céljaink vannak. Az együttérzés, az egymás támogatása, a gondoskodás, a segítőkészség, megbízhatóság érzését jelenti.

Csoda

A csoda abból származik, amit az élet ajándékoz nekünk. A meglepetés, a megdöbbenés, az ámulat érzése, mind a csoda érzéséből fakad.

Elfogadás

Az elfogadás az a megnyugtató és inspiráló érzés, amelyet a megkönnyebbülés, a nem ítélkezés, az együttműködés és a megelégedettség kísér. Az elfogadás érzése, a legfőbb nyugalom számunkra.

 

A félelmen alapú emberi érzelem

 

A leggyakoribb félelmek életünkben, a különböző fóbiák, magasságtól, pókoktól, kigyóktól való félelmek. A félelem olyan ellenszenv érzés, amely abból a meggyőződésből ered, hogy valaki bírál, valami fájdalomhoz vezet, vagy valami veszélyes számunkra. Ezek az érzések mind a félelemből erednek és az előbb felsorolt szeretet érzelmek ellentétes párjai.

Bánat

A bánat, abból a meggyőződésből származik, hogy a dolgok rosszak, tisztességtelenek, vagy nem úgy alakulnak ahogy kellene.Számunkra nem kielégítő várakozásokból és ellenségeink nem elfogadásából fakad. A depresszió, a bűntudat, a kétségbeesés, a reménytelenség, a csalódás, a szenvedés, a kétség, a bizonytalanság, mind a bánat megnyilvánulása.

Közöny

A közöny az amikor nem érzünk a másik ember iránt aggodalmat, vagy tiszteletet. Ez abból következik, hogy megszűnik a kapcsolat a körülöttünk lévő emberekkel. A gyűlölet, a megvetés, a közömbösség, tiszteletlenség, ellenségeskedés, vagy harag, mind a közönyből származik.

Bizonytalanság

Akkor érezzük a bizonytalanságot, amikor félünk az ismeretlentől, ami az egész jövőnkre kiterjed. A bizonytalanság érzése, óvatosságra, rettegésre, szorongásra, aggodalomra, kétségre, nyugtalanságra, stresszhelyzetekre utalnak.

Szégyen

A szégyentelenségből fakadó bizalom hiánya, az általunk választott döntések és tettek. Meg lehet gyalázni, zavarba ejteni, embertársunkat, irigységben, féltékenységben, tiszteletlenségben, bűntudatban, megaláztatásban.

Elhagyás

Félelmünk kifejezése, ha nem fogadjuk el és nem törődünk bele, ha elhagynak. Ez elidegenedést, elhanyagoltságot, vagy elhagyatottságot fejez ki.

Rémület

Félelem az intenzív fájdalomtól, a helyrehozhatatlan károktól, a közelgő haláltól. A rémület, a terror, a hisztéria, a sokk, a pánik, a tehetetlenség, az ijedtség, vagy a hitetlenség érzését jelentheti.

Harag

A harag néha az ismeretlentől való félelemből ered. Sokszor dühösnek érezzük magunkat, amelyek a saját ítéletünkön alapulnak. Amikor úgy gondoljuk, hogy a dolgok nem úgy alakultak, ahogy szerettük volna. Ez annak az érzésnek az eredménye, hogy mikor megsértettek, átvertek bennünket, akkor mi úgy gondoljuk nekünk van igazunk. A harag kifejezései közé tartozik a düh, frusztráció, a keserűség, az agresszió, a versenyképesség.

Ha beazonosítjuk  az emberi érzelem melyik típusa áll fent nálunk, az adott szituációban, akkor könnyen át tudjuk váltani, a pozitív párjukra. Minden elemnek, megvan az ellentétpárja a listán. Tehát minden félelem alapú emberi érzelem, átváltható, a szeretet alapú érzelem párjára. Például, ha haragszunk valakire, mert megbántott minket, a haragot át tudjuk váltani az elfogadásra és azzal hogy elfogadjuk, megértjük, tettét, mi is az elfogadással, szeretet érzelemmé változtattuk a félelmeinket. Ha felismerjük ezeket az emberi érzelmeket, megértjük és megtapasztaljuk, hogy az irányítás a mi kezünkben van.

Amikor rájövünk, hogy a félelem oldalán állunk, akkor a mi döntésünk, hogy átmegyünk-e a szeretet oldalára. Amikor meghozzuk ezt a döntést, átvesszük az érzelmeink irányítását és nem engedjük, hogy a negatív érzelmek eluralkodjanak rajtunk. Uralmat gyakorlunk felettük és ezáltal a boldogságunk irányítói leszünk.

Ha ezzel a hatalommal rendelkezünk, senki nem veheti el tőlünk a boldogságunkat és a félelmeink sem fognak győzni felettünk.

Péter Anita Helga – Tudatosság Tréner

Access Consciousness® Minősített Facilitátor (CF),  Access Bars®, Facelift®, Body® kezelő és Facilitátor 

A következő közösségi médiafelületeken is szeretettel várlak, így nem maradsz le, az újdonságokról.

Szeretnél fejlődni, segítségre van szükséged? Jelentkezz Konzultációra vagy Kezelésre MOST!

Már ismered az Access Consciousness-t és Tanfolyamot keresel? Mit teremthetünk együtt, ha engem választasz?

Forrás

Ha szeretnél még hasonló éredekes cikkeket olvasni, kérlek látogass el a Központi Blog-oldalamra is…!

Köszönöm, ha megosztod: