Mindannyiunk elméjében keringenek olyan korlátozó hiedelmek, amelyek lassítanak, vagy teljesen meggátolnak minket sikereink elérésében. Ezek a korlátozó hiedelmek, saját képességeinkről kialakított tévhitek. Általában nem is tudunk róluk, pedig pedig a legtöbb helyzetben, magunk ellen fordítjuk őket. Sokszor már gyermekkorunkban, elhangoznak, amiket elraktározunk, így azon a területen teljes kudarcra vagyunk ítélve.
Például: “Ez nagy butaság volt tőled! “ az elménk pedig már memorizálta is, hogy “buta vagyok.“ Figyeljük meg, hogy bizonyos helyzetekben milyen negatív hiedelmek fordulnak meg a fejünkben.

A korlátozó hiedelmek, egyik mozgatórugója, egy kötőszó

 

A “MERT”

Leggyakrabban használjuk a hiedelmek között és amilyen jelentéktelen szónak tűnik, annál nagyobb károkat okozunk vele. Mondtuk már magunknak azt, hogy: “Ezt nem tudom megcsinálni, mert, kevés vagyok hozzá! “
Az a baj, hogy ahogy kimondjuk, hogy “mert” azzal már meg is nyugtatjuk magunkat.
Az a szó lesz, az ürügy és az agyunknak azt jelezzük, hogy van egy komoly okom, tehát meg sem kell próbálom.
Amíg ezt a mondatot használjuk, hogy “nem tehetünk valamit, mert…” addig tényleg nem is fogunk, pozitív irányban lépni.


További gyakori negatív megerősítések:

A céljaimat úgysem tudom megvalósítani!
Ha azt hisszük, hogy valami nem lehetséges, akkor nem fogunk próbálkozni. A reménytelen helyzet, amit előre vetítünk, az lesz a mi hű barátunk abban, hogy minden maradjon csak a régibben.

Például amikor azt mondjuk, “ Soha nem lesz annyi pénzem, hogy elindítsam a saját vállakozásomat. “

Nem vagyok elég tehetséges hozzá!

Ha nem tudjuk, hogyan kell csinálni valamit, akkor tehetségtelennek érezzük magunkat. A korlátozó hiedelmek között, ezt is nagyon gyakran használjuk. Mivel túl nagy feladatnak tűnik számunkra, ezért feladjuk. Például, “ Nem tudok spórolni, mert nem tanítottak meg, hogyan kell a pénzzel bánni.”

Nem bízom a dolgok szerencsés kimenetelében!

Ha egy dolognak nem látom a hasznát, bele sem fogok kezdeni. Vannak gyorsan megtérülő eredmények és valami sokkal később érik be. Ha csak a rövidtávú eredményekre összpontosítunk, mert kételkedünk, lehet, hogy életünk legnagyobb lehetőségét hagyjuk ki.

Például, “ Nem végzem el ezt a tanfolyamot, mert úgysem keresnék több pénzt vele.”

Kifogásokat keresve, beszéljük le magunkat a feladatokról!

A külső helyzetek problémája, egy könnyű kibúvó, hogy felelőtlenségünket elhárítsuk. Ha viszont ez a akadály megszűnik, hamar találunk helyette más kifogást, ami tökéletes mentség lesz számunkra.

Például, “ Most nem indíthatom el a saját cégemet, mert a jelenlegi gazdasági helyzet, nagyon kedvezőtlen számomra. “

Én ehhez túl kevés vagyok!

Ez a hiedelem, elhiteti velünk, hogy nem vagyunk méltóak rá. Mivel az elmémben nem tartom értékesnek magam, ezért ez is komoly önértékelési zavart okoz.

Bármilyen lehetőség előtt állunk, szintén nagyon jó ok nekünk, hogy meg se próbáljuk.

Például, “ Ezt a munkát nagyon szeretném, de úgysem lenne az enyém, mert nem vagyok elég képzett, felkészült rá. “

3 segítség a korlátozó hiedelmek visszaszorítására

 

1. Kérdezzük meg magunktól…

Ez a pár hiedelem elég ahhoz, hogy lebeszéljük magunkat mindenről, megállítva magunkat a fejlődésben. Így a későbbi sikereinknek sem adunk ezzel esélyt. Ilyenkor mikor elhangzik az elménkben, ez a negatív mondat, ne hagyjuk annyiban.

  • Ha úgy gondoljuk, hogy egy helyzet reménytelen, tegyük fel magunknak a kérdést: Ezt a célomat, hogyan tudnám mégis, más megközelítésből megvalósítani? “
  • Ha úgy gondoljuk, hogy egy helyzetben tehetségtelenek vagyunk, akkor kérdezzük meg magunktól: “ Milyen tapasztalatom és tudásom van már ezzel kapcsolatban, aminek itt hasznát venném? ”
  • Ha egy adott helyzetnek nem hiszünk a sikerében, kérdezzük meg: “ Milyen előnyeim származhatnak belőle, amit később biztos, hogy tudok kamatoztatni? ”
  • Ha a külső körülményeket okoljuk, egy helyzetben, akkor kérdezzük meg, “ Hogyan tudnám ebből az adott helyzetből kihozni a legtöbbet? “
  • Ha értéktelennek gondoljuk magunkat egy szituációban, akkor meg kell kérdezni magunktól, “ Milyen erősségeim vannak még, amivel mégis megszerezhetném az állást? ”

Próbáljunk meg más példájából is erőt meríteni. Ha valaki már, belefogott és sikerült neki, akkor nekünk is sikerülhet! Ezek a sikeres emberek akik előttünk járnak, legyenek a példaképeink, hiszen ők tudják, amit mi még nem, hogy a célok, elérhető álmok! Elemezzük ki és másoljuk le őket. Ha ezt megtesszük a korlátozó hiedelmek is megváltoznak az elménkben.

2. Fordítsuk meg a hiedelmeket

Most a korlátozó hiedelmeket fordítsuk meg és változtassuk előnyünkre.

Ahelyett, hogy azt mondjuk “ Nem tanulok tovább, mert úgysem keresek majd több pénzt vele. “ Mondjuk azt, hogy, Ha úgy döntök, hogy nem tanulok tovább, attól még lesz olyan lehetőségem, amivel több pénzt tudok keresni? “

Sokan nem végeztek el főiskolát, egyetemet és mégis nagyon jól boldogulnak a sikeres vállalkozásukkal. Ők szenvedéllyel végzik a munkájukat és ezért magasabb tanulmányok nélkül is, meg tudták valósítani álmaikat.

3. Határozzunk meg a korlátozó hiedelmek helyett, a pozitív megerősítéseket

Gondoljuk végig hogy a korlátozó hiedelmek, eddigi életünkben miben akadályoztak minket. Melyik területen nem tudtunk sikeresek lenni? Fogalmazzuk meg, hogy milyen változtatásra vagyunk hajlandóak, hogy a korlátozó hiedelmeknek búcsút intsünk.

Ha megváltoztatjuk pozitív irányban a gondolkodásunkat, más szemmel fogjuk látni az adott helyzetet, így személyes és szakmai céljaink karnyújtásnyira lesznek tőlünk.

Ha pedig pozitív megerősítéseket mondunk, a régi hiedelmek helyett, egy idő után azok a mondatok fognak rögzülni az agyunkban és kedvező irányban viszik az életünket.

Például:

Megbocsájtok magamnak, a múltban elkövetett hibáimért!
Kész vagyok fejlődni és tanulni, hogy elérjem céljaimat!
Érzem, hogy minden egyes nap közelebb kerülök az álmaimhoz!

A korlátozó hiedelmek is más megvilágításba kerülnek és a megerősítések hatására, minden tervünk megvalósítható lesz. A régi korlátozó hiedelmek helyett, immár ezeket fogja az agyunk mantrázni, bármilyen akadállyal állunk szemben.

Amit pedig, eddig megoldatlan problémának véltünk, az számunkra hatalmas lehetőségek tárháza lesz, mert rájövünk az életben bármi lehetséges!

Péter Anita Helga – Tudatosság Tréner

Access Consciousness® Minősített Facilitátor (CF),  Access Bars®, Facelift®, Body® kezelő és Facilitátor 

A következő közösségi médiafelületeken is szeretettel várlak, így nem maradsz le, az újdonságokról.

Szeretnél fejlődni, segítségre van szükséged? Jelentkezz Konzultációra vagy Kezelésre MOST!

Már ismered az Access Consciousness-t és Tanfolyamot keresel? Mit teremthetünk együtt, ha engem választasz?

Forrás

Ha szeretnél még hasonló éredekes cikkeket olvasni, kérlek látogass el a Központi Blog-oldalamra is…!

Köszönöm, ha megosztod: