Az érzelmi intelligencia, az a képesség, hogy felismerjük és kezelni tudjuk saját érzelmeinket és befolyásolni tudjuk mások érzelmeit is. Ha tudatában vagyunk annak, hogy az érzelmek képesek irányítani a viselkedésünket és hatással lehetnek az emberek viselkedésére, akkor ezt pozitív és akár negatív irányban is megtehetjük. Az embereket az érzelmek irányítják, minden döntést általuk hozzunk meg és a különböző ingerekre is az érzelmeink által reagálunk. Ezért ha az érzelmi intelligenciánkat fejleszteni tudjuk, hatalmas hatást gyakorolunk kapcsolatainkra, döntéshozatalainkra és általuk az egész életünkre.

 

A magas érzelmi intelligencia 10 jellemző sajátossága

 

1. Empátia
Az empátia az a képesség, hogy beleérezzük magunkat egy másik személy helyzetébe. Ilyenkor a másik érzelmeire válaszolunk, mikor például a szorongását, félelmét észleljük. Ha azonosítani tudjuk más emberek érzelmeit és megpróbáljuk megérteni, sőt segíteni próbálunk neki, akkor az empátia képességünk fejlett és az érzelmi intelligencia is elég magas bennünk. Az empátiát a legjobban a tapasztalatok által tudjuk fejleszteni és tanulni. Minden megtapasztalt érzelmet tároljunk el a memóriánkba, elemezzük ki, majd határozzuk meg, hogyan kezelhetjük a legjobban őket.

2. Önismeret
Az önismeret, az önmagunk megismerésének a tanulmányozása és művészete. Felismerjük a különböző ingereket, majd megtanuljuk helyesen kezelni őket. Az önismeret, az, hogy mi hogyan látjuk magunkat és hogyan érzékeljük azt, hogy mások milyen embernek látnak minket. A külső véleményeket a legnehezebb kezelni és értékelni. Fontos a külső és belső önismeret, az őszinte visszajelzések és hogy legyen meg bennünk a változásra való hajlam, ha szükséges.

3. Kíváncsiság
Ha kíváncsiak vagyunk, akkor tudásra szomjazunk és érdeklődünk a körülöttünk zajló események iránt. Képesek vagyunk tanulni, hiszen jobbak szeretnénk lenni valamiben. Ez a gondolkodásmód, hogy minden új információra nyitottak vagyunk, hatással van az élet más területeire is. Hiszen befolyásoljuk a kapcsolatainkat is általa
.
“Nincs különleges tehetségem. Csak szenvedélyesen kíváncsi vagyok.”
Albert Einstein

4. Mély gondolkodás
Az érzelmi intelligencia együtt jár azzal is, hogy ezek az emberek mély gondolkodók, minden új információt kielemeznek és csak utána dolgozzák fel. Elemezik a régi dolgokat, szokásaikat is, hogy meggyőződjenek tudnak-e javulni bennük. Az elemző gondolkodás azt jelenti, hogy nyitottak vagyunk a tudatos gondolkodásra, melynek célja, az új dolgok felfedezése és a saját személyiségünk javítása, fejlődése.

5. Az érzelmi intelligencia látható jele, ha hiszünk magunkban
Az érzelmi intelligencia fontos eleme az is, hogy képesek vagyunk-e hinni magunkban és hinni a jelenben és a jövőben. Hiszünk abban, hogy az emberek és a különböző dolgok az életben, okkal történnek és minden, beleértve a rossz dolgokat is, csak minket szolgálnak. A hit viszont önmagában nem segít, de ha kellő munkával, kitartással és pozitív gondolkodással párosítjuk, akkor bármit elérhetünk. Higgyünk magunkban és bátran vállaljunk magas elvárásokat a jövőre nézve. A hitünk pedig hozzásegít ahhoz, hogy a dolgok úgy fognak összeállni, hogy magabiztosan és boldogan élhessünk.

6. Reális szükségletek
A fejlett érzelmil intelligencia egy olyan képesség amely különbséget tud tenni, hogy mire van valójában szükségünk és mi az ami csak egy vágy. Abraham Maslow felállította a “Szükségletek hierarchiáját”, melyben az alapszükségleteket úgy fogalmazta meg, hogy azok, a táplálkozás, a biztonság és a túlélés. Amíg ezek a szükségleteink nem teljesülnek, nem tudunk, boldogok lenni és tovább lépni egy magasabb szintre. A vágyunk egy nagyobb ház, egy szebb autó, vagy a legújabb telefon a régi helyett. Ezek nem alapszükségletek, hiszen nem a túlélésünkért van rájuk szükség, csak egy vágy, vagy a társadalmi elvárásnak szeretnénk megfelelni általuk.
Az érzelmileg intelligens emberek, különbséget tudnak tenni, mi az amire tényleg szükségük van és jól döntenek ha választani kell.

7. Szenvedély, lelkesedés
Az érzelmileg intelligens ember, a lelkesedését használja fel arra, hogy beindítsa a motorjait. Ez lendületet ad ahhoz, hogy bármibe bátran belevágjon. Ez az ambíció átjárja az élet minden területét és megfertőzi a körülötte lévő embereket is. Ha lelkesedünk valami, vagy valaki iránt, az egyfajta vágy és ösztön, ami erős motivációt ad. Ez a szenvedély, olyan pozitív energiát hoz létre, ami kellően inspirál, hogy ne adjuk fel, és segít mindig átlendülni a nehézségeken.

8. Optimizmus
Az optimista gondolkodás hatására, javíthatjuk a kapcsolatainkat és ezzel a pozitív hozzáállással lehetőségek tárháza nyílik meg előttünk. Ha megpróbálunk minden olyan eseményt vezetni, aminek irányítása a kezünkben van, akkor a javunkra befolyásolhatjuk őket. Amikor boldogok vagyunk, akkor a gondolkodásmódunk és a hangulatunk is pozitív, ami által motiváltabbak és sikeresebbek lehetünk. Választhatunk minden reggel, hogy pozitívak leszünk-e, a boldogság pedig a siker előszobája.

9. Alkalmazkodó
A magas érzelmi intelligencia, segít abban, hogy tudjuk mikor kell önállóan cselekednie és mikor jön el a változtatás ideje. Az átalakulás lehetőségének felismerése és a gyors döntéshozatal képessége, mind azt bizonyítja, hogy tudunk alkalmazkodni az adott helyzethez. Ha felismerjük, hogy mindig fejlődhetünk és változtathatunk, akkor a siker és a boldogság sem marad el. Nem mindig fogunk bölcs döntéseket hozni, de megpróbáltuk és a tapasztalatokat levonva abból is tanultunk, ezért semmi sem volt hiába.

10. Segíteni akarás
A magas érzelmi intelligencia birtokosa számára fontos a saját sikere, de ugyanolyan fontos neki a körülötte élő emberek boldogsága is. Másokat inspirálnak és jó irányba vezetnek, ezzel is arra ösztönöznek mindenkit, hogy tegyék meg maguk és mások számára is a legjobbat. Ez a példamutatás, nemcsak az irigységet nem hozza felszínre, hanem másoknak irányt mutatva, magunkat is inspirálunk, így adunk lendületet egy újabb célunk felé. Ezek erős kapcsolatokhoz vezetnek, így a szövetségeseinktől mi is tanulhatunk, tehát kölcsönös a fejlődés lehetősége.

Az érzelmi intelligencia egy olyan képesség, melyet a tapasztalatok szerint, lehet fejleszteni és folyamatosan tanulni. Abban is segítséget fog nyújtani, hogy újradefiniáljuk az érzelmeket és jobban megértsük a világot.

Péter Anita Helga – Tudatosság Tréner

Access Consciousness® Minősített Facilitátor (CF),  Access Bars®, Facelift®, Body® kezelő és Facilitátor 

A következő közösségi médiafelületeken is szeretettel várlak, így nem maradsz le, az újdonságokról.

Szeretnél fejlődni, segítségre van szükséged? Jelentkezz Konzultációra vagy Kezelésre MOST!

Már ismered az Access Consciousness-t és Tanfolyamot keresel? Mit teremthetünk együtt, ha engem választasz?

Forrás

Köszönöm, ha megosztod: