A Maslow-piramis elmélete szerint, az önmegvalósítás csak akkor tud felszínre törni, ha az alapvető szükségletek teljesülnek. Miután a táplálkozás, a biztonság, a szeretet, az önbecsülés iránti igények megvalósultak, a kreativitás kifejezése és az önmegvalósítás vágya is előtérbe kerülhet. Abraham Maslow, az amerikai pszichológus piramisa, az önmegvalósítást és a boldogságot, központi elemmé emelte, az emberek életében.

Maslow megfogalmazta az alapvető emberi szükségletek listáját és ezeket teljesíteni kell ahhoz, hogy a egészséges psziché létrejöjjön. Teóriája szerint, a motiváció és a boldogság is, csak ezek után a törekvések után következhetnek be.

A Maslow-piramis felépítése

 

 1. Élettani szükségletek

Az élettani szükségletek közé tartoznak a fizikai és biológiai követelmények. A légzés, alvás, élelmiszerek, ital, ruházat, szexualitás, meleg lakás iránti igény. Ezek azok az alapvető szükségletek, amelyekre mindenkinek szüksége van a létezéshez. Mivel a létfenntartáshoz kellenek, ezek nélkül az életben, minden másodlagos.

 1. Biztonság és védelem szükségletek

Amint az alapvető szükségletek teljesülnek, egyéb igények merülnek fel. Maslow hiearchiájában, a biztonsági igények a fiziológiai igények után következnek. Gazdasági, társadalmi, szakmai, pszichológiai biztonság, mind az emberi szükségletek második szintje. Ilyen biztonsági igények, például, ha valaki elveszíti az állását, családját, otthonát, megtakarított pénzét, akkor nagyon bizonytalan és védtelen lesz. Ezek a szükségletek hasonlítanak egy légzsákhoz az autóban, mert nincs szükség rájuk, csak egy elszenvedett balesetben tapasztaljuk meg, hogy milyen jó hogy vannak, hiszen életet mentenek.

 1. Szeretet és összetartozás szükséglet

A társadalmi kapcsolatok, a család, a barátságok, sokszor kimentenek minket az élet nehéz helyzeteiből. Számos tanulmánnyal kimutatták, hogy a szoros családi, baráti kötelék, a legegészségesebb és legboldogabb embereket eredményezi. A társadalmi kapcsolatok, fontos része a boldogságnak, hiszen gyakran támogatást kapunk társainktól, a nehéz időkben. A szoros emberi kapcsolatok hiánya, viszont erősen hozzájárul, a magányhoz, ami a depresszió melegágya.

 1. Önbecsülés

Marslow érezte, hogy a szeretet és a tisztelet mellett még nagyon fontos a megbecsülés. Mindannyian egyediek és kiemelkedőek lehetünk valamiben, ha a képességeinket észrevesszük. Ha valaki rendelkezik az önbecsülés és a bizalom bizonyos mértékével, akkor pszichológiai szabadságát nyeri el. Általa személyes növekedést, kreativitást, valamint mások felé bőkezűséget tud nyújtani. Mindenki keresi a helyét a társadalomban, ebből ered az elismerés iránti igényünk és igyekszünk elfogadtatni magunkat és bizonyítani minden helyzetben a rátermettségünket. Ha egyéniségünket elismerik, nő az önbecsülésünk is.

 1. Önmegvalósítás

A Maslow-piramis csúcsa az önmegvalósítás. Az önmegvalósító emberek minden szempontból élvezik az életet, hiszen hajlamosak a jólétre és az életüket teljes  megelégedettséggel élik. Maslow szerint az önmegvalósító emberek, pontosan érzik a valóságot, a félelmet, a csodát és a hálát is az élettől. Nem önközpontúak, hanem problémaközpontúak és arra öszpontosítanak, hogyan tudnak fejlődni ha egy problémát eléjük sodor az élet. Ők mindenkitől függetlenül gondolkoznak, nem lehet befolyásolni őket. Humorérzékük is kifinomult, nem szarkasztikus, vagy bántó. Az emberek ezen a ponton, már erős késztetést éreznek arra, hogy tehetségüket maximálisan kihasználják.

 

A Maslow-piramis csúcsán lévő, önmegvalósító emberek jellemzői

 

Elméletileg mindannyian képesek vagyunk az önmegvalósításra, de ezt nem, vagy csak nagyon kevesen teszik meg. Maslow szerint az embereknek csak 2%-a éri el a piramis tetejét, az önmegvalósítást.
A pszichológus 18 személy önéletrajzát tanulmányozta, hogy milyen személyiségjegyük van ezeknek az embereknek, akik felértek a piramis csúcsára. Köztük volt Abraham Lincoln, Teréz anya, Beethoven és Albert Einstein is.

Az önmegvalósító emberek jellemző tulajdonságaik

 • Érzékelik a valóságot és nagyon jól tolerálják a bizonytalanságot.
 • Elfogadják magukat és másokat is olyannak amilyenek.
 • Spontán gondolkodás és cselekvés jellemzi őket.
 • Nem a problémákat helyezik előtérbe.
 • Fejlett humorérzékük van.
 • Elfogulatlanul tekintenek az életükre.
 • Kreativitásuk átlagon felüli.
 • Nem befolyásolhatóak.
 • Aggódnak az emberiség problémáiért
 • Keresik az életük mélyebb értelmét.
 • Nagyon mély emberi kapcsolatokat képesek létrehozni
 • Csúcs megtapasztalásokra képesek
 • Adataikat kellő biztonsággal kezelik
 • Demokratikus viselkedés jellemzi őket
 • Etikai normákat szigorúan betartják

A Maslow-piramis csúcsán lévő emberek magatartása

 • Gyermeki énjükből kifolyólag, munkájukban a teljes koncentráció és belefeledkezés a jellemző.
 • A biztonságos utak követése helyett, új dolgokat feszegetnek.
 • Saját érzéseire hagyatkoznak, a hagyomány, a társadalom, vagy a többség véleménye helyett.
 • Nem keresnek kifogásokat.
 • Felkészülnek arra, hogy népszerűtlenek lesznek, ha a véleményük nem egyezik a hallgatósággal.
 • Kemény munka és felelőségvállalás jellemzi őket.
 • Védelmezően lépnek fel a gyengékkel szemben és bátorítják őket.

Később Maslow piramis, ötlépcsős modellje kiegészítésre került.

Az első 4 lépcső megegyezik, és kiegészül, az 5., 6., 8. ponttal.

  1. Biológiai élettani szükségletek
  2. Biztonsági igények
  3. Szeretet és a hovatartozás igénye
  4. Önbecsülés
  5. Kognitív igények – tudás iránti vágy, kíváncsiság
  6. Esztétikai igényekszépség egyensúlya
  7. Önmegvalósítás
  8. Transzcedencia igények – misztikus élmények, bizonyos természetfeletti jelenségek megtapasztalása, tudománykutatás, vallás

Maslow-piramis elméletét természetesen sok kritika érte. A kritikusok azzal érveltek, hogy vannak bizonyos országok, például India, ahol az emberek nagy szegénységben élnek, mégis ki tudnak teljesedni, akár a piramis legmagasabb fokáig is.
A másik ellenérv az volt, hogy a kreativitás is már csak a piramis tetején tudna kibontakozni, elmélete szerint, de a legnagyobb művészek megcáfolják ezt. Például Rembrandt és Vincent Van Gogh köztudottan nagy szegénységben éltek és mégis a művészetben, meg tudták valósítani önmagukat.
A pszichológusok azt állítják, hogy a szükségletek nemcsak egymás után következhetnek, hanem párhuzamosan, több szinten is működnek. Maslow is kimondta, hogy a piramisa, nem egy szigorú szabályrendszer, a fizikai szükségletek után, a szintek akár fel is cserélődhetnek. Ha valakinek az önmegvalósítás fontosabb, mint az emberi kapcsolatok, attól még ő is ki tud teljesedni.

Maslow hiearchiája a gyakori támadás ellenére, minden korban megállja a helyét, mert az elképzelése vitathatatlan és a kivételek, pedig a felállított szabályát erősítik. Amúgy is azt mondja, hogy bármilyen szükséglet hiányzik pótolni lehet mással és így tovább tudunk lépni egy következő lépcsőfokra. Akit elhagyott a szerelme, azt szeretettel kell körülvenni, ha valakinek nincs önbizalma, akkor tiszteletet kell mutatni felé. Maslow szerint a pszichés betegségek mind visszafordíthatóak és ahogy ez bekövetkezett a helyzet azonnal javulni fog. Újra van esély átélni az örömöt, a csodát, vagy akár az eufóriát.

Mindez csak az akaratunkon múlik, hogy mennyire szeretnénk boldogan, kiteljesedve, minden csodát megtapasztalva, végigélni az életünket.

Forrás:

Feliratkozás Hírlevélre

Feliratkozás Hírlevélre

Iratkozz fel Hírlevelünkre, hogy időben értesülj újdonságainkról, induló tanfolyamainkról!

Adatvédelmi nyilatkozat

Sikeresen feliratkoztál!