A meditáció napjainkban nagyon népszerű, mert ebben a stresszes, rohanó világban, egyre több ember fedezi fel, áldásos hatását. A meditáció egy olyan testi-lelki feltöltődés, amely az összpontosításra sarkallja az elmét és segít a gondolatainkat pozitív irányba terelni. Általa javul a mentális és az érzelmi egészségünk és jobb életkörülményeket teremtünk vele. Használhatjuk a tudatosságunk fejlesztésére, a stressz csökkentésére és a koncentráció is hatásosan javítható általa. A meditáció gyakorlatai növelik a pozitív hangulatot, önfegyelemre nevel, segít a nyugodt alvásban és a fájdalom leküzdésében is a segítségünkre lehet.

 

A meditáció 10 egészségügyi előnyei

 

1. Segíthet a szorongás leküzdésében

A meditáció által, csökkenek a szociális szorongások, fóbiák, paranoid gondolatok, rögeszmés, kényszeres viselkedések és pánikrohamok tünetei. A meditáció segíthet a nagy teherbírást követelő, munkahelyi szorongás leküzdésében. Ilyen például az ápolók, tűzoltók, mentőorvosok munkahelye is. Tanulmányokkal kimutatták, hogy az önkéntesek körében, csökkent a szorongás, már egy nyolchetes meditáció rendszeres végzése mellett.

2. Segíthet a függőségek legyőzésében

A kutatások azt mutatják, hogy a meditáció segíthet az embereknek, helyesen átirányítani a figyelmüket, növelni akaraterejüket. A meditáció rendszeres használata mellett, a résztvevők, könnyebben megfejtik a függőséget okozó viselkedésük eredetét. A rendszeres alkoholfogyasztókat, megtanították helyesen meditálni, melynek következményeképpen, a résztvevők jobban tudták irányítani a vágyukat és a sóvárgással kapcsolatos stresszt. A meditáció segítségével a fogyókúrában is gyorsabban érhetünk el sikereket és az eredmények is tartósabbak lesznek, hiszen segít nekünk az ételek utáni áhitozás visszaszorításában..

3. A meditáció nyugodt alvást eredményezhet

Sok ember küzd  alvásproblémával. Egy tanulmánnyal két önkéntes csoportot vizsgáltak, annak a csoportnak a tagjai, akik gyakorolták a meditációt, hamarabb elaludtak és alvásuk is kiegyensúlyozotabb volt. Ennek magyarázata, hogy a meditáció segít a test ellazulásában, a feszülség oldásában és egy békés tudatállapotba helyez minket. Ezenkívül segít kordába tartani, vagy átirányítani a negatív gondolatokat, amelyek nagyon gyakran álmatlansághoz vezetnek. Így viszont lerövidíti az elalvási időt és hosszabb és nyugodtabb alvást eredményezhet.

4. A meditáció segítséget nyújthat a fájdalom csillapításában

A fájdalom amit érzünk, összefügg a lelkiállapotunkkal, és a fájdalomérzet stresszes körülmények között emelkedhet. Vizsgálatokkal kimutatták, hogy azonos betegségben szenvedő emberek, könnyebben megbirkóztak a fájdalommal a meditáció segítségével, szemben a nem meditáló társaiknál. Ennek az az oka, hogy a meditáció hatására csökken a fájdalomérzetet az agyban, ahol a fájdalom szabályozható, így enyhébb fájdalmat érzzünk. Ezért sikeresen alkalmazható egy krónikus fájdalom kezelésében, az orvosi ellátás mellett és egy betegségből való felépülést is meggyorsít.

5. A meditáció csökkentheti a vérnyomást

A magas vérnyomás megnehezíti a szív munkáját és ez elégtelen szívműködéshez vezet. Ennek következménye pedig, hogy az artériák összeszükülnek és szívrohamokhoz, stroke-hoz is vezethet. Kísérleti résztvevőknek a vérnyomásuk nemcsak a meditáció során, hanem utána is, hosszútávon csökkent. Ezzel visszaszorítva, az artériákat és a szívet veszélyeztető betegségeket. A legnagyobb javulást az időseknél és a magas vérnyomásban szenvedő, önkénteseknél tapasztaltak. De a meditáció bármilyen egészséges embernél is javíthatja az egészséget, mert optimalizálja a szívműködést.

6. A meditáció segíthet legyőzni a stresszt

A stressz csökkentése az egyik leggyakoribb ok, hogy az emberek elkezdenek meditálni. A mentális és a fizikai stressz a kortizol nevű stresszhormont fokozza a szervezetünkben, ami elősegíti a gyulladást okozó vegyi anyagok felszabadulását. Egy nyolchetes meditációs tanulmánnyal már csökkentették a stressz okozta gyulladásos reakciókat. Minden stresszhez köthető betegségek tünetei, a meditáció hatására csökkentek.

7. A meditáció segít a koncentrációban

A meditáció segít a figyelem növelésében és a hosszabb koncentrációban is. Irodai dolgozókat vizsgáltak és olyan eredmény született, hogy akik rendszeresen gyakorolták a meditációt, hosszabb ideig tudtak a feladatra koncentrálni. Ők jobban emlékeztek a  részleteke, mint azok a munkatársak akik nem meditáltak. A meditáció hozzásegít minket ahhoz is hogy az elménkben megfordítsuk a gondolatainkat, az aggodalmainkat. Már 4 nap után sikeresen megemelkedett a nagyobb koncentrációra való hajlam a résztvevőknél. A meditációban szerzett tapasztalatok, kreatívabb problémamegoldást is eredményeznek.

8. A meditáció javíthatja az önbecsülést

A meditáció abban is segít, hogy jobban megértsük magunkat és a viszonyunkat a körülöttünk lévő emberekkel. Közelebb visz minket ahhoz, hogy felismerjük azokat a gondolatokat, amik ártalmasak számunkra. Miközben egyre jobban tudatában vagyunk a gondolatainknak, könnyebben irányíthatjuk pozitív irányba őket. Egy mellrák elleni küzdelemben, tai chi programban részt vevő nőket vizsgáltak és sokkal nagyobb lett az önbecsülésük, mint azoknak akik csak szociális támogatást kaptak. A magány szomorú intézménye, is nagy arányban csökkenthető, azon résztvevők között akik a meditációt választják.

9. A meditáció pozitív hatással lehet a depresszióra

A stressz hatására felszabaduló hormonok, befolyásolják a hangulatot, ami depresszióhoz vezethet. Ezt is tanulmányokkal támasztják alá, hogy a depresszió hatékonyan javítható a meditáció gyakorlásával. Erősítjük a pozitív gondolkodást és az optimista világnézetet, amelyek mind segítenek a depresszió visszaszorításában. A rendszeres meditációval hosszútávon, visszaszorítható ez a népbetegség…

10. A meditáció nincs helyhez kötve

Bárhol és bármikor gyakorolhatjuk a meditációt és ezzel élvezhetjük pozitív hatását. Hiszen nem igényel különleges felszerelést és különleges helyet sem. Próbáljunk ki több meditációs fajtát, hogy megtaláljuk a számunkra legkedvezőbb verziót. Már pár perces, összpontosított nyugodt légzés is, a meditációnak egy fajtája, tehát nem kell egyből a legbonyolultabb jógaülésre gondolni.

Ne ijedjünk meg ettől a szótól, hogy meditáció, hanem barátkozzunk meg vele és ha kipróbáljuk, elképzelhetetlen lesz az életünk nélküle.

 

Péter Anita Helga – Tudatosság Tréner

Access Consciousness® Minősített Facilitátor (CF),  Access Bars®, Facelift®, Body® kezelő és Facilitátor 

A következő közösségi médiafelületeken is szeretettel várlak, így nem maradsz le, az újdonságokról.

Szeretnél fejlődni, segítségre van szükséged? Jelentkezz Konzultációra vagy Kezelésre MOST!

Már ismered az Access Consciousness-t és Tanfolyamot keresel? Mit teremthetünk együtt, ha engem választasz?

Forrás

Ha szeretnél még hasonló éredekes cikkeket olvasni, kérlek látogass el a Központi Blog-oldalamra is…!

Köszönöm, ha megosztod: