4 lépés, hogy kiszabadulj a pénzügyi börtönből

Írta: Dr. Lisa Cooney

 

Ha valaha is tapasztaltál (fizikai, szexuális, érzelmi vagy mentális) bántalmazást, akkor a legvalószínűbb, hogy a pénzre az élethez hasonlóan bűnösként tekintesz.
A bántalmazásnak széleskörű hatásai vannak. Még akkor is olyan érzés lehet, mintha börtönben, cellában élnél, ha évtizedekkel ezelőtt véget ért. Csak most a pénz a tettes, a börtönőr.

Esetleg szorongással vagy depresszióval küzdesz, és a pénz lett az aggodalmad forrása. Talán gyerekkorodban pénzügyi bántalmazást tapasztaltál, és azt gondolod, hogy normális, hogy pénzügyekben tehetetlennek és erőtlennek érzed magad.

Talán küzdesz azzal, hogy olyan életet teremts, amilyenre igazából vágysz, mégis úgy tűnik, hogy ez a pénz hibája. Folyamatosan azt mondogatod, hogy „Ezt nem engedhetem meg magamnak..” vagy „Bárcsak meglenne rá a pénzem..”
Az is lehet, hogy rendelkezel a szükséges összeggel, de küzdesz a félelemmel, hogy „Nincs elég” vagy valamilyen jövőbeli katasztrófát vársz, amire az összes pénzed elmegy majd.
De az igazság az, hogy a nézőpontod teremti a valóságodat. Tehát ha olyasvalamiként tekintesz a pénzre, aminek bántania és kínoznia kell téged, hogyan lehetne vele élvezetes tapasztalásod?

Más szavakkal: a pénz nem bűnös. A pénz nem a börtönőröd. Nem a pénz hibája, hogy olyan az életed és a pénzed áramlása, amilyen.
És nem is a te hibád. Ez csak annyi, hogy ha továbbra is engeded a múltbeli bántalmazásnak, hogy elferdítse és elrontsa azt, ahogyan most látod az életet, és különösen a pénzt, akkor ezután is küzdeni fogsz vele.

A jó hír, hogy nem vagy egyedül, és van mód a változtatásra. A több ezer kliens közül, akikkel dolgoztam, a legtöbbnek volt valamilyen pénzügyi gondja. Hozzájuk hasonlóan lehet, hogy te is rengeteg dolgot kipróbáltál, hogy ez változzon: költségvetést vezettél, kevesebbet költöttél, többet tettél félre, de egyik sem működött. Miért nem?
Mert egyetlen stratégia sem működik, amíg nem változtatsz azon, ahogy a pénzt érzékeled.
Szóval hogyan változtasd meg a pénz érzékelését? Hogyan lépj ki a szorongásból és depresszióból, a pénzzel kapcsolatos tehetetlenség és erőtlenség érzetéből?
4 lépés, hogy elhagyd a börtönt
Használd ezt a 4 tippet, hogy kiszabadulj a börtönből és új kapcsolatot alakíts ki a pénzzel.

1. lépés: Készíts leltárt
Írd le az összes nézőpontodat a pénzről. (Használhatod azt is, hogy a „A pénz …” csak súgok, és kitöltheted az üres részt.)
A pénz:        _________________________________
A pénz:        _________________________________
A pénz:        _________________________________
A pénz:        _________________________________
A pénz:        _________________________________

Milyen érzéseket, érzeteket figyelsz meg a testedben ezekkel a nézőpontokkal kapcsolatban?

2. lépés: Tekintsd át a nézőpontjaidat
Ezek közül a nézőpontok közül mennyi hordoz negatív ítéletet? Egy kevés vagy rengeteg ítéletet? Figyeld ezt meg. Kérlek, engedd el az ítéleteket az ítéletedről! Minél semlegesebb tudsz lenni a második lépésnél, annál nagyobb esélyed van arra, hogy szabaddá válj ezektől a nézőpontoktól.
Ezek a nézőpontok irányították azt, ahogyan a pénzt érzékelted. Ekképpen teremtették a pénzügyi valóságodat. Ha ezt elismered, elkezdheted megváltoztatni.

3. lépés: Kezdj el másképp beszélgetni a pénzzel
Képzeld azt, hogy a pénz egy távoli rokonod, akit titokban utálsz (vagy nem titokban), és mindennek lehordod a bírálataiddal. Mi a legjobb módja, hogy egy másfajta párbeszédet kezdj kialakítani ezzel a távoli rokonnal? A bocsánatkérés.

Tehát a 3. lépésben arra invitállak, hogy kérj bocsánatot a pénztől. Ez a beszélgetés történhet csendben vagy hangosan kimondva, vagy ki is írhatod magadból. Tudom, talán kicsit nevetségesen érzed magad, ha ezt csinálod, ugyanakkor mennyire nevetséges az, hogy tettesként vagy a börtönőrünkként bánunk a pénzzel? Pontosan. Hajlandó lennél most egy kicsit még nevetségesebb lenni, hogy megváltoztasd ezt a mintát?

Hadd kezdjem el neked: „Szia Pénz! Sajnálom, hogy olyan rosszul bántam veled. Sajnálom, hogy azt mondtam, hogy utállak, és, hogy azt kívántam, hogy soha ne kelljen veled foglalkoznom. Most már látom, hogy te nem vagy bűnös. Nem azért létezel, hogy kínozz engem.”

És te mit adnál még hozzá ehhez?

4. lépés: Változtasd meg a nézőpontjaidat a pénzről
Vedd fontolóra, hogy milyen fajta kapcsolódást szeretnél most a pénzzel? Mi lenne, ha a pénz a játszótársad lehetne? Mennyire lenne ez mókás?

Írj le mindent, hogyan szeretnél a pénzre tekinteni:

A pénz:     _________________________________
A pénz:     _________________________________
A pénz:     _________________________________
A pénz:     _________________________________
A pénz:     _________________________________

Milyen érzéseket, érzeteket figyelsz meg a testeden ezekkel a nézőpontokkal kapcsolatban? Több teret vettél észre? Több könnyedséget?

Hatalmas bátorság kell ahhoz, hogy megvizsgáld a pénzzel kapcsolatos nézőpontjaidat. És rengeteg sebezhetőségre is szükség van, hogy egy újfajta párbeszédnek nyílj meg a pénzzel. Amikor bocsánatot kérsz a pénztől, magadtól is bocsánatot kérsz azért, ahogy a bántalmazás régi mintáit cipelted az életedben. Hajlandó lennél ezért megbocsátani magadnak? Te minden tőled telhetőt megtettél. Nos, ha használod ezt a 4 lépést, akkor úton vagy, hogy a pénzt a barátoddá és szövetségeseddé tedd.

Ha tetszett ez a cikk, lehet, hogy a könyv is fog: Hazugságok a pénzről

Légy Önmagad. Mindenen túl. Varázsolj.

 

Forrás

Fordítás: Szecskó Emese

Ha kérdéseid vannak, kérlek keress meg elérhetőségem bármelyikén.
Mi van akkor, ha a Te életed is lehet könnyű?

Péter Anita Helga CF
Access Counsciousness® Minősített Facilitator
Access Bars® Kezelő és Facilitator
Access Body® Kezelő és Facilitator
Access Facelift® Kezelő és Facilitator
Symphony of Possibilities® – SOP Kezelő
Akusztikus Testkezelő

Elérhetőségek:
Tel: +36-30-897-7757
Web: http://www.mindenamitudatossag.hu
E-mail: hello@szupertudatos.hu
FB: https://www.facebook.com/mindenamitudatossag/

Kattints, a közelgő eseményeket Velem itt találod…

A következő közösségi médiafelületeken is szeretettel várlak, így nem maradsz le, az újdonságokról.

FB csoportom:

Végtelen Lehetőségek Tárháza:

https://www.facebook.com/groups/2391936727798475

Szeretnél fejlődni, segítségre van szükséged? Jelentkezz Konzultációra – Facilitálásra vagy Kezelésre MOST!

Velem tartanál, jönnél hozzám Tanfolyamra? Mit teremthetünk együtt, ha engem választasz?

Köszönöm, ha megosztod: