A szerelem egy olyan állapot, amikor nagyon intenzív érzelmeket élünk meg, és ez mindenkiben nagy változást idéz elő. A szerelemnek több mellékhatása is van, amit viselkedésünkön tapasztalunk, de ezek fizikai szinten is megmutatkoznak. Az erős érzelmekkel, képesek vagyunk megváltoztatni, a látott valóságot is. Számtalan tanulmányt végeztek arról, hogy mi játszódik le a testben és az agyban, amikor az ember szerelmes. Ezekkel a vizsgálatokkal, nagyon érdekes és meglepő változásokat mutattak ki, ami ilyenkor a szervezetünkben létrejön.

 

A szerelem 11 meglepő és érdekes mellékhatása

 

1. A szerelem megváltoztatja a koncentrációs képességet
A kutatások szerint, ezeknél a személyeknél, nagyon nehéz, a figyelmet és a koncentrációt igénylő feladatok elvégzése. A szerelmes kényszergondolat, bármilyen tevékenység közben, magával ragad mindenkit. A szerelem hatására, az agyban oxitocin szabadul fel, ami egy szeretethormon, és ez bizonyos fokig gyengíti a memóriát. Ez az örömmámor felhő, okozza a szórakozottságot, a boldogságot és az emlékezetkiesést is.

2. A szerelem hatására csökken a fájdalomérzet
A szerelem fellángolásakor a szervezet, aktiválja az agyban, ugyanazokat a területeket, mint amit a fájdalomcsillapító gyógyszerek idéznek elő. Sokszor már a másik ember érintése is elég ehhez. Az ölelésnek az egyik pozitív hatása, hogy endorfin szabadul fel a szervezetünkben, ami egy fájdalomcsillapító hatással rendelkező hormon. Mivel ilyenkor a stresszhormon is csökken és nőnek a jótékony hormonok, ellenállóbbak leszünk a betegségekkel szemben is.

3. A szerelem bátrabbá tesz
Bátrabban vágnak bele a nők és a férfiak is, újabb kihívásokba, hiszen sokkal nyitottabbak lesznek a világra. A magabiztosság, az önbizalom szilárdságából adódik, ami a szerelem hatására, mindkét félnél elég erős. A felmérések szerint, a férfiak különösen hajlamosak nagyobb kockázatot is vállalni a társuk védelmezése érdekében. Ez a vakmerőség, egy erős életösztön, mert úgy érzik, a nőket nekik kell megvédeni, mindenáron.

4. A szerelem lelassít
A szerelem befolyásolja a hormonszintünket, ezek hatására csökken a vérnyomás és lassul a szívverés is. Ha boldogok vagyunk, szeretnénk az időt is megállítani, de legalábbis lelassítani. Ezzel is összefüggésbe hozható, hogy lassabban mozgunk, kényelmesebbek a mozdulataink még járás közben is. A kutatások ezt azzal magyarázzák, hogy a férfiak tempójukat, a társuk tempójához igazítják, amikor együtt sétálnak.

5. A szerelem hatására teljes eufória alakul ki
A szerelem következménye az is, hogy, az agy több dopamint termel. Ez olyan vegyi anyag, mely örömérzetet idéz elő, hiszen az agy jutalmazó rendszerét aktiválja. Olyan nagy dózisban termelődik ilyenkor, hogy eufórikus állapotba kerülünk általa. Ezeket a tüneteket összehasonlították a kokain hatásával és megegyező agyi területek aktiválódtak, mindkét esetben. A szerelmi csalódás, azért ilyen fájdalmas, mert ilyenkor egy hirtelen fellépő “szer megvonással” találkozunk, ami súlyos testi és lelki tüneteket okoz és ezért tűnik elviselhetetlennek.

6. Erősebbé válik a csontozat
A szerelem képes befolyásolni a csont erősségét is. Kutatók összefüggéseket találtak, a boldog házasságok és a csont erőssége között. Nőket kérdeztek meg, a házasság után, amikor a szerelem még erősen fennáll, hogy mennyire gondoskodó, megértő a partnerük. Azok a nők akik biztos támogatást kaptak, erősebb csontozattal rendelkeztek. A férfiak esetében, pedig a házasság után erősebb gerinc és csontsűrűséget mutattak ki, a nem szerelmes társaikkal szemben.

7. A két szerelmes szívverése szinkronba kerül egymással
Ez egy nagyon romantikus tünet a szerelemben. Tanulmányok ezt is bebizonyították, hogy ilyenkor a két szívverés üteme összehangolódik. Talán pont a testbeszéd lemásolása miatt, mikor a férfiak képesek a gyaloglási tempójukon is változtatni, a társuk kedvéért. Ezekkel a közös és hasonló mozdulatokkal, kerül szinkronba a két ember szívverése és ilyenkor tényleg igaz a mondás, szinte együtt dobban szív.

8. A hangszín megemelkedik
Amikor a nők egy számukra kedves férfival beszélgetnek, automatikusan, magasabb hangszínre váltanak. Ez abból fakad, hogy ilyenkor kedvesebben, nyájasabban szólítják meg a társukat. Mivel a férfiak, szeretnek azonosulni partnerükkel, ők is leutánozzák őket, így nekik is megváltozik a hangmagasságuk. Ez a viselkedés a szeretet, és a másik fél felé kimutatott tiszteletből fakad.

9. Kevesebb alvás
A szerelem hatására, az alvás időből is sokat veszítünk. Egy tanulmányban, a résztvevők bevonásával, arra az eredményre jutottak, hogy a szerelmesek 1 órával kevesebbet alszanak naponta. Ennek az a magyarázata, hogy elalvás előtt is, a szeretett személyre gondolnak. A kedves emlékek felidézése, amit nem is nagyon akarnak elengedni, nem hagyja elaludni őket.

10. Minden íz édesebb lesz
Egy felmérésben a résztvevők, különböző ételeket és italokat kaptak. Egy bizonyos skálán pontozniuk kellett az ízek erősségét. Függetlenül attól, hogy megkóstolták, vagy csak ránéztek, sokkal édesebbnek látták és érezték a termékekek ízét. Ez a megállapítás is a boldogsággal hozható összefüggésbe, mert ilyenkor mindennel nagyon meg vagyunk elégedve, így szinte minden “édes”.

11. A szerelem vak
A szerelem egy olyan érzés, hogy boldogság és öröm mély állapotát eredményezi. Ha vakon szeretünk az agyunk ezt a boldogságot szeretné meghosszabítani. Ebben bizonyos fokig mindenki beleesik, hiszen ilyenkor, nem vesszük észre a másik, hibáit, pont az eufórikus állapot miatt. Annyira összpontosítunk a másik személyre, hogy a hozzá kapcsolódó negatív érzelmek eltűnnek. A vak szerelemben, az illető személy, nem látja objektíven a helyzetet és minden hibát, tévedést töröl a memóriája. Ha csapdába esünk, az agy nem képes felismerni, mert teljesen elköteleződünk a partnerünk felé és semmilyen külső kritikát nem fogadunk el.

A szerelem egy csodálatos dolog, minden mellékhatásával együtt. Ha elragad minket semmit nem tehetünk ellene csak annyit, hogy átadjuk magunknak a felhőtlen boldogságnak.

Péter Anita Helga – Tudatosság Tréner

Access Consciousness® Minősített Facilitátor (CF),  Access Bars®, Facelift®, Body® kezelő és Facilitátor 

A következő közösségi médiafelületeken is szeretettel várlak, így nem maradsz le, az újdonságokról.

Szeretnél fejlődni, segítségre van szükséged? Jelentkezz Konzultációra vagy Kezelésre MOST!

Már ismered az Access Consciousness-t és Tanfolyamot keresel? Mit teremthetünk együtt, ha engem választasz?

Forrás

Köszönöm, ha megosztod: