A szorongás egy belső állapot, amely magába foglalja, a félelem, az aggodalom és a stressz kellemetlen érzését, melynek hatása érzelmi és fizikai szinten is megtapasztalható. A szorongás tulajdonképpen egy egészséges és normális érzelem, amit minden ember bizonyos időközönként érez. Viszont egy határon túl, már káros, ezért kell törekednünk,  arra, hogy képesek legyünk megbirkózni, ezekkel az negatív gondolatokkal.

Tudnunk kell, hogy a szorongás és a pánikbetegség tüneteinek a legnagyobb részét a gondolataink okozzák. Mivel a tünetek állandóan jelentkeznek, egy idő múlva, csak a reakcióinktól félünk, vagyis attól a fizikai tünetektől, amelyeken már nem vagyunk képesek uralkodni. A szorongó ember ilyenkor gyakran érez valamilyen kellemetlen testi tünetet, hiszen egy vészhelyzeti reakció lép fel náluk.

A szorongás tünetei lehetnek: mellkasi fájdalom, zsibbadás, szédülés, gyorsabb szívverés, remegés, fejfájás, nyaki merevség, gyomorpanaszok, bőrpír, hányinger, légszomj, gyengeség a lábakban, ezek a reakciók mind nagyon ijesztőek lehetnek. Viszont minden tünetet mi generálunk, azzal, hogy félünk tőlem és már be is hívtuk magunkhoz.

 

Hogyan győzzük le a félelmünket és a szorongás tüneteit?

 

1. Határozzuk meg a szorongás forrását

Független attól, hogy van-e pánikrohamunk, vagy egy aggódás, félelem hatására alakul ki a szorongásunk, meg kell határoznunk, hogy mi okozhatja. Lehet, hogy a környezetünkbe található a forrása, vagy aggódunk egy közelgő esemény, találkozó miatt? Ha beazonosítottuk, utána sokkal könnyebben tudjuk kezelni a félelmünket, hiszen már tudjuk az okát.

2. Határozzuk meg, hogy az aggodalmunk legyőzhető-e

Kategorizáljuk a szorongás tényezőit és vegyük végig, miken tudunk változtatni és melyek azok amelyeken nem. Az utóbbit engedjük el, hiszen nem tudjuk befolyásolni és már meg is szabadultunk a felétől és koncentráljunk a megváltoztatható dolgokra.

Ez után tegyünk fel bizonyos kérdéseket magunknak:

 • Mit tehetek azért, hogy csökkenteni tudjam ezeket a félelmeket, aggodalmakat?
 • Ez egy rövid, vagy hosszú távú megoldás a problémámra?
 • Valamivel tudom befolyásolni, hogy megakadályozzam ezeknek a félelmeknek a visszatérését?

3. Nézzük meg mi lehet a legrosszabb

Gondolkozzunk el azon, hogy a félelmünkkel kapcsolatban, mi lehet a legrosszabb dolog ami bekövetkezhet. Legyünk nagyon őszinték és tárjuk fel magunknak a legsúlyosabb következményeket. Mi lehet a legrosszabb dolog, ami megtörténhet? Meg fogjuk látni, bármilyen kritikusan is fogalmaztunk, kevés olyan végződés létezik, amit ne tudnánk ésszerűen kezelni.

4. Fogadjuk el a bizonytalanságot

Nehéz lesz nem pánikba esni, egy szorongást kiváltó helyzetben, hacsak nem vagyunk teljesen biztosak benne, hogy a forgatókönyv, hogyan fog pontosan lejátszódni. Ebben az esetben le kell fogadnunk, a bizonytalanság tényét. Mivel nem tudhatjuk, mi lesz a vége, ezért felesleges aggódni az ismeretlen miatt. Tudnunk kell, hogy ez csak egy túlreagált félelemforrás, amely elkerülhető ha belenyugszunk a véletlenek elfogadásába.

5. Vegyük figyelembe, az aggodalmak helyes használatát

Az aggódás nem más, mint szorongás egy bizonyos helyzetre amitől félünk, ami lehet valós félelem, de lehet egy fiktív félelem is. Sokszor tartunk olyan dolgok miatt is, amelyek valójában nem jelentenek veszélyt ránk. Ha félelmünk jogos, akkor az aggodalmunk a hasznunkra válik. Ezért érdemes megfontolni az alapok nélküli aggodalmat, mert ezzel lecsökkentjük a szorongást is.

6. Pozitív és a negatív oldalról is vizsgáljuk meg

A szorongás pillanatában, általában csak a sötét dolgokat tartjuk szem előtt. Mivel minden helyzetnek van pozitív oldala, a félelmünk tárgyának is kell hogy legyen. Ne csak a rossz dolgokat lássuk benne, hanem vizsgáljuk meg a fényessebb oldalról is és biztos találunk valami kedvező dolgot benne. Máris nem fog olyan félelmetesnek és ijesztőnek tűnni.

7. Ne gondolkodjunk, a mindent, vagy semmit állapoton

Ha elmúlik a helyzet amitől féltünk, valószínű az eredmény, nem csak fekete, vagy fehér lesz. Vegyük figyelembe a szürke területeket is. Például egy állásinterjún, vagy egy felvételin elutasítanak, az nem jelenti azt, hogy vége mindennek, hiszen számtalan más lehetőségeket, is rejt a helyzet. Ha ezt a fajta, teljesen irracionális gondolkodást elhagyjuk, garantáltan csökkentjük a szorongáshoz vezető szituációkat.

8. Ne változtassuk, mi katasztrófává a helyzetet

Ha a félelmünk nem annyira veszélyes, előfordul, hogy mi változtatjuk katasztrófává. Például ha a repüléstől félünk és az egyik útunk során turbulencia lép fel, és mi azonnal bepánikolunk. Akkor a szorongás tüneteit, magunknak idéztük elő, hiszen túlreagáltunk egy természetes helyzetet. Ez a repülőút normális eseménye, ha erre előre felkészülünk, elkerülhettük volna a szorongás tüneteit, ezért nézzünk minden helyzetet valóságosan.

9. Ne próbáljunk következtetéseket felállítani

Ha hiányoznak a tények, nem szerencsés azonnal a következtetésekre gondolni, hiszen az addig nem jelentkező félelmeink azonnal ott teremnek. A szorongás nagymértékben csökkenthető, ha elfogadjuk, azt a bizonytalanságot, hogy nem tudjuk mi fog következni, de azért tudjuk, semmi olyan amit ne lehetne kezelni. Minden lehetséges kimenetelt játszunk végig és a fellépő helyzetbe, már ne a leglehetetlenebbre koncentráljunk, mert az úgysem fog bekövetkezni.

10. Ne hagyjuk hogy az érzelmeink irányítsák az érveinket

Ha idegessek vagyunk, az érzelmeinket könnyen szabadjára engedjük és be fognak minket csapni. Hiszen sokkal könnyebben vezetnek, abba az irányba, hogy nagyobb veszélybe vagyunk, mint a valóságban. Ne hagyjuk, hogy az érzelmeink meggyőzzenek arról, hogy rizikós helyzetben vagyunk, amikor ez nem is igaz. Ez vonatkozik minden szorongás alapú érzelemre, mint például a stressz, vagy a bűntudatra.

Pár tudományosan bizonyított tény, ami segít a szorongás tüneteit háttérbe szorítani:

 • Lélegezzünk mélyeket
  Amikor idegesek leszünk gyorsul a légzés, amitől kevesebb oxigén jut az agyba. Ez nehezíti a logikus gondolkodást és a ép érvek felállítását.
  Öszpontosítsunk a lélegzetvételünkre. Vegyünk mély hasi légzést. Szívjuk be 4 mp-ig a levegőt, tartsuk bent 4 mp-ig, majd ugyanennyi ideig fújjuk ki. 1-2 percig lélegezzünk így tudatosan és garantáltan meg fogunk nyugodni.
 • Fussunk, vagy mozogjunk rendszeresen
  A mozgás a legnagyobb félelmünkön és a legkisebb agályunkon is segít átlendülni. A fizikai aktivitás hatására nő az endorfin hormon, amitől boldogabbnak érezzük magunkat. Viszont a kortizol nevezetű hormonok, csökkenek, ami a stresszért és a depresszióért felelős. A rendszeres testmozgás csökkenti a szorongás érzésének mértékét, melyet több kísérlettel is alá tudnak támasztani.
 • Étkezzünk egészségesen
  Furcsa lehet, hogy a szorongásunkat az étkezésünkkel kapcsoljuk össze, pedig szoros kapcsolatban állnak. Az ételek amelyeket fogyasztunk, nagy hatással vannak a mentális egészségünkre is. Több vizsgálat is bebizonyítja, hogy a helytelen táplálkozás mellett, könnyebben üti fel a fejét a szorongás és a stressz is. Együnk több zöldséget, gyümölcsöt, és a teljes kiőrlésű termékeket válasszuk a finomított hozzávalókból készített, változatok helyett. Érdemes azt is leellenőrizni, hogy nincs- e valamilyen ételallergiánk a szorongásunk hátterében, mert erre is többször van példa.
 • Próbáljuk ki a gyógynövényeket
  Nem nyúljunk azonnal, a drasztikus gyógyszerekhez, mert előfordul, hogy a természet patikájából is találunk a szorongásunkra, enyhébb gyógymódot. Számos tudományos kutatás bebizonyította, hogy vannak növények, melyek kedvezően befolyásolják a szorongásos tüneteinket. Ilyen a macskagyökér, melynek a gyökerét, vagy a kamilla, aminek a virágát, fogyasztjuk, gyógytea formájában. Mindkettő nyugtató hatású, sőt az álmatlanság ellen is segít.
 • Meditáljunk
  Ha tudatosan irányítjuk a gondolatainkat, akkor a stressz is hatékonyan visszaszorítható vele. A meditáció ebben a rohanó világban, egyre nagyobb teret hódít és egyre több követője lesz. Hiszen a fentebb említett, mély légzés is már a meditáció előszobája. Vonuljunk el és mikor az ideges gondolatok jönnek, mondjunk pozitív mantrát. Ha csak erre fókuszálunk a szorongás azonnal elpárolog, hiszen kitisztítottuk az elménket.

A szorongás megléte, olyan fizikai hatással lehet a mindennapi életünkre, hogy észre sem vesszük, csak azokat a tüneteket, melyek már akkor jelentkeznek, amikor a kiváltó okkal találkozunk. A szorongástudat növeli bennünk a feszültséget, a vállunk, hátunk, nyakunk folyamatos feszülés alatt van, ami a közérzetünket is nagymértékben rontja. Mivel a szorongás egy bizonyos pont után pánikbetegséggé erősödik, ezért fontos hogy ne engedjük, hogy eluralkodjon rajtunk. Ha egydül nem megy a legyőzése, mindenképpen kérjünk segítséget.

Aki ilyen reakciókat képes előhívni magából, mint a szorongás tüneteit, az pontosan ura a testének és ezzel a tudással a pozitív irányba is képes lesz irányítani, a teste zavartalan működését.

Péter Anita Helga – Tudatosság Tréner

Access Consciousness® Minősített Facilitátor (CF),  Access Bars®, Facelift®, Body® kezelő és Facilitátor 

A következő közösségi médiafelületeken is szeretettel várlak, így nem maradsz le, az újdonságokról.

Szeretnél fejlődni, segítségre van szükséged? Jelentkezz Konzultációra vagy Kezelésre MOST!

Már ismered az Access Consciousness-t és Tanfolyamot keresel? Mit teremthetünk együtt, ha engem választasz?

Forrás

Köszönöm, ha megosztod: