Az Önbecsülés, a magunkról alkotott képről és a képességeinkről szól. Bár mindenkinek lehetnek néha kétségei önmagával szemben, de hosszútávon az alacsony önbecsülés bizonytalanná és motiválatlanná tesz minket. Akár alacsony, vagy átlagos az önbecsülésünk, rengeteg módon javíthatunk rajta. Az Önbecsülés növelése, mindenki számára előnyös, hiszen nemcsak mi leszünk magabiztosabbak tőle, hanem az emberektől is nagyobb bizalmat kapunk. Senki sem születik korlátlan önbecsüléssel. Ha látunk egy határozott személyt, az azért van , mert évek óta dolgozott az önbecsülése építésével. A magabiztos emberek, az életüket pozitív megvilágításba látják, még akkor is ha nem megy minden jól. Ők általában elégedettek és tisztelik magukat.

Az alacsony önbecsülés nem egy élethosszíg tartó büntetés, hanem tanulható, fejleszthető, mint bármilyen más készség. Ha elsajátítottuk, akkor az életünkben minden jobbá változik.

 

Az Önbecsülés erősítésének 10 lépése

 

1. Módosítsuk az önképünket
Soha ne adjuk fel. Soha ne fogadjuk el a hibáinkat. Mindenre van megoldás, ezért nem kell bedobni a törölközőt. Legyen ez az új mantránk, hatalmas önbecsülés növelő mondatok, ezek: Erős vagyok! Képes vagyok rá! Meg tudom csinálni!
Az alacsony önbecsülés, mindig a negatív gondolatok következménye. Ha azt mondjuk, nem vagyunk elég jók, elég vonzóak, elég sportosak, ezzel csak a negatív önképünket tápláljuk. Amit mantrázunk magunkról, sajnos azt hisszük el és azzá is válunk. Amikor ilyen gondolatok jönnek, azonnal helyettesítsük egy pozitív megerősítéssel és mondjuk azt addig, amíg, nem érezzük a belső békét.

2. Kerüljük az összehasonlítást másokkal
A másokkal való összehasonlítás, csak az önképünk csökkenéséhez vezet, hiszen ilyenkor legtöbbször a másikat, jobbnak, erősebbnek, szebbnek látjuk. Ezen sajnos a közösségi média sem változtat. Csak azért mert valaki boldognak tűnik a közösségi média felületen, még nem biztos, hogy ő a valóságban is boldog. A másokkal való összehasonlítás, csak negatív önbeszélgetéshez vezet, ahonnan már csak egy lépés a szorongás és a stressz. Az alacsony önbecsülés, negatívan befolyásolja a mentális egészségünket. Ami kihat az élet más területeire is, a munka, a magánélet, a kapcsolataink és még a fizikai egészségünk is veszélybe kerül.

3. Változtassunk a testtartásunkon
Ha egy magabiztos személlyel beszélgetünk biztos mosolyog, egyenes a testtartása és beszélgetés közben sem a cipőjét nézi. Figyeljünk mi is erre, a kihúzott vállak, azonnal határozottabb fellépést biztosítanak, beszéd közben tartsuk a szemkontaktust és a mosoly is egy erős fegyver. Próbáljunk lassan érthetően beszélni, mert a gyors, hadaró beszéd is arra utal, hogy: “bocsánat, hogy élek, igyekszem nem sokáig feltartani téged “. Nem utolsó sorban, az ápolt haj, stílusos öltözék is az önbecsülésünket növeli, ezért soha se hanyagoljuk el a külsőnket.

4. Maradjunk távol a negativitástól
Itt az ideje, hogy számvetést készítsünk, a körülöttünk élő emberekről, beleértve a családot, barátokat is. Ez nem könnyű feladat, de határozottan tartsuk magunkat távol, olyan emberektől, akik lehúznak minket. Ők az önbecsülésünket nyirbálják és biztos hogy nem építenek minket. Próbáljunk meg pozitívak lenni, tegyünk lépéseket mi is a pozitív kapcsolatok felé. Ne az élet problémáira fókuszáljunk, hanem koncentráljunk a megoldásokra és a pozitív változásokra.

5. Keresd meg a saját zsenialitásod
Albert Einstein azt mondja: Mindenki zseni! Igen mindenki zseni valamiben. Keressük meg mi is, a saját erősségünket. lehet, hogy valaki tökéletes zenész, de szörnyű szakács. Egyik kiemelkedő képesség, sem jobb, vagy rosszabb a másiknál. Minden ember értékes, hiszen mindenkinek van olyan tulajdonsága, amiben jobb a másiknál. Így kár is összehasonlítani magunkat másokkal, mert nem fogunk sosem objektív eredményt kapni. Ismerjük meg az erősségeinket és a kétségek idején merítsünk erőt belőle.

6. Mozogj rendszeresen
Nagyon sok tanulmány összefüggést mutat, a rendszeres testmozgás és a magasabb önbecsülés között. A testmozgás, fizikai és szellemi erősítő számunkra, így a mentális egészségünk is sokat javul általa. A testmozgás együtt jár a tudatos táplálkozással, ezáltal egészségesebben táplálkozunk és a megfelelő alvásra is kellő figyelmet fordítunk. Mindegyik az önbecsülésünket emeli, hiszen rajtunk nem múlik az egészségünk. Ez a tudatos életmód az ami képes boldog, kiegyensúlyozott óriássá emelni minket.

7. Vállalj önkéntes munkát
Az önkéntes szolgálat szintén az önbecsülésünk mellett szól. Hiszen amikor valaki máson segítünk, akkor nem a saját problémáinkra koncentrálunk. Sőt mivel látunk sokkal nehezebb sorsú embereket, így nagyobb hálát tudunk adni a saját életünkért. Ilyenkor büszkeség tölt el minket, hogy segíthettünk és a saját értékeinket is felfedezzük. Akár egy kutyamenhelyen segítünk, vagy egy idős embernek a bevásárlásban, ez nemcsak nekünk, hanem másoknak is értéket adnak. Amit a világnak adunk, azt kapjuk vissza. Észre fogjuk venni, hogy bumerángként jön vissza, hiszen a hangulatunk, már a segítségnyújtás gondolatától is azonnal jobb lesz.

8. Kérj bocsánatot
Ha van valaki az életünkben aki felé haragot tartunk, akár egy családtag, barát, vagy saját magunk, az szintén az önbecsülés rombolója. A keserűség és a harag amit magunkba tartunk, az mind negatív energiát generál. Ha nem bocsájtunk meg magunknak, akkor a szégyenérzetünk örökre fogva tart. Ha megértjük, hogy senki sem tökéletes, meg tudunk bocsájtani, mert elfogadjuk mások hibáit és a miénket is. Bárkit megbántottunk, bocsánatot kérhetünk. Ha minket bántottak meg, bocsájtsunk meg neki. A mi lelki békénk lesz a jutalmunk és az önbecsülésünk is helyre tesszük vele.

9. Ismerd fel a belső értékeidet
Kérdezzük meg magunktól: Volt idő mikor nagyobb önbecsülésünk volt. Mi volt más akkor az életünkben? Mit csináltunk akkor, az életünknek abban a szakaszában? Ha nehéz felismerni a belső értékeinket, kérdezzük meg a barátoktól. Ők sokkal jobban meg tudják fogalmazni nekünk a jó tulajdonságainkat, sőt olyanra is fény derülhet, ami eszünkbe sem jut. Persze ehhez kell, egy őszinte, igaz barát, aki már önmagában is növeli az önbecsülésünket. Hiszen az a tudat, hogy fontosak vagyunk valaki számára, már felér egy önbizalomnövelő tréninggel.

10. Készíts listát
Az élet tele van kihívásokkal és nehéz állandóan az önbecsülésünket topon tartani. Ezért készítsünk egy listát, amiért hálás vagy és amit már elértél az életben és büszke vagy rá. Ha elkészült a lista tegyük a hűtőszekrényre, a fürdőszoba tükörre, vagy a hálószobába az éjjeliszekrényre. Olyan helyre ahol bármikor elérheted és emlékeztet rá, hogy milyen csodálatos ember vagy! ha úgy érezzük csökken az önbizalom, ezek a mondatok sok erőt adnak és figyelmeztetnek arra, milyen csodálatos életünk van.

És a legfontosabb légy kedves magadhoz. Mindig úgy beszélgessünk magunkkal, mint ahogy társainkkal, barátainkkal tesszük. Ne legyünk keményebbek, szigorúbbak csak azért, mert rólunk van szó.

Ha megadjuk ugyanazt a szeretetet, kedvességet magunknak is, amit a barátainknak szoktunk, akkor az önbecsülésünknek megépítjük a biztos alapjait.

Péter Anita Helga – Tudatosság Tréner

Access Consciousness® Minősített Facilitátor (CF),  Access Bars®, Facelift®, Body® kezelő és Facilitátor 

A következő közösségi médiafelületeken is szeretettel várlak, így nem maradsz le, az újdonságokról.

Szeretnél fejlődni, segítségre van szükséged? Jelentkezz Konzultációra vagy Kezelésre MOST!

Már ismered az Access Consciousness-t és Tanfolyamot keresel? Mit teremthetünk együtt, ha engem választasz?

Forrás

Köszönöm, ha megosztod: