Gary Chapman szerint, a megbocsátás 5 nyelve, ugyanolyan fontos, mint az általa megfogalmazott 5 szeretetnyelv is. Amikor megbántanak minket, az fáj és nehéz megbocsátani. Ha viszont bocsánatot kérünk, felismerjük a hibáinkat és készek vagyunk változtatni rajtuk. A megbocsátás után, pedig visszatérünk a szeretet állapotába. Amikor megtanulunk bocsánatot kérni és megbocsátani, akkor ez a felismerés megújíthatja a kapcsolatunkat, segít legyőzni a problémákat és megerősíti a társunkkal való köteléket. A megbocsátás 5 nyelve nemcsak szerelmi kapcsolatokra vonatkozik. Szülők, gyerekek, barátok, munkatársak között is fontos használnunk, így élvezhetjük az egészséges, boldog társas kapcsolatainkat.

 

“ A bocsánatkérés megtanulása olyan képesség, amely minden kapcsolatot jobbá fog tenni. “

Gary Chapman

 

Mikor bocsánatot kérünk, fontos, hogy a sértett személy érezze, hogy a megbocsátás valódi és nem csak üres szavakat puffogtatunk. A bocsánatkérés a másik személy érzéseinek megváltoztatása, ha fájdalmat, vagy valamilyen sérelmet okoztunk. Nehéz dolog, mert büszkeségből sokszor nem mondunk semmit, maximum egy “bocsánat” csúszik ki a szánkon, de az még sokszor nagyon kevés. Ha megértjük, hogy melyik fajta bocsánatkérésre, van szüksége a párunknak, akkor eljutunk arra a pontra, hogy a konfliktus után nem marad benne tüske, így a viharfelhők is hamar elvonulnak.

 

A megbocsátás 5 nyelve

 

  1. Sajnálatunkat fejezzük ki
  2. Felelősséget vállalunk tetteinkért
  3. Kárpótoljuk társunkat valamivel
  4. Valódi bűnbánatot tanusítunk
  5. Megbocsátást kérünk

 

Hogyan néz ki a megbocsátás 5 nyelve a gyakorlatban?

Az emberek különböző módon kérnek bocsánatot és mindegyik bocsánatkérésnek más jelentése van. Mindannyiunknak ez másképp fontos és ha a társunk nem a mi nyelvünkön kér bocsánatot, akkor nem fogunk tudni tiszta szívből megbocsátani neki.

Az őszinteségünk lesz az, ami elindítja a másik emberben a megbocsátás folyamatát, hiszen ilyenkor megrendül a bizalom és azt kell helyreállítani, egy kibillent kapcsolatban.

 

1. Sajnálatunkat fejezzük ki

Itt elismerjük, hogy mi bántottuk meg társunkat és kifejezzük felé bűnbánatunkat. Ezzel bevalljuk, hogy szégyelljük tettünket és, beismerjük, hogy fájdalmat okoztunk neki. Akinek ez a megbocsátás nyelve, hallania kell tőlünk ezt a szót, hogy “Sajnálom”, mert ezzel áll helyre, a konfliktus utáni, lelki békéje. Csak így érzi, hogy megbántuk amit tettünk és igazából szeretjük őt. Viszont a sajnálom szó után, soha se hangozzon el a “de”, szócska, mert a valódi bocsánatkérés mellőzi a kifogásokat. Hitelesek csak akkor leszünk, ha hibáztatásokkal nem tesszük tönkre a bocsánatkérést.

Példa erre a megbocsátás nyelvre: “Sajnálom amit tettem “

 

2. Felelősséget vállalunk tetteinkért

A bocsánatkérés ebben az esetben, azt jelenti, hogy felvállaljuk a felelősséget tetteinkért és azt mondjuk “ tévedtem”. Itt a bocsánat mellé, partnerünk megkapja, azt az elismerést is, hogy beismerjük hibáztunk és neki volt igaza. Akinek ez a megbocsátás nyelve, amíg nem hallja ezt a beismerő vallomást, addig nem tud igazából megbocsátani sem nekünk. Ha ki tudjuk mondani azt, hogy hibáztam, az már egy komoly fejlődési szakasz, nemcsak partnerünk felé, hanem magunk számára is.

Példa: “ Ne haragudj, elismerem nagy hülyeséget csináltam és hatalmasat tévedtem.”

 

3. Kárpótlás

Amikor beismerjük, hogy hibáztunk, fel kell ajánlani valamit kárpótlásnak, mert társunk, ezzel fogadja csak el a bocsánatkérésünket. Kérdezzük meg tőle, mivel tehetjük jóvá tettünket? Itt használhatjuk Gary Chapmantől Az 5 szeretetnyelv elvét, ami sokat segít a partnerünk kiengesztelésében.

Aki ezt a nyelvet beszéli, akkor fogja érezni, hogy a bocsánatkérésünk őszinte, ha elhangoznak ezek a mondatok és kárpótoljuk valamivel őt. Hiszen ezzel azt állítjuk, hogy hajlandóak vagyunk lépéseket tenni, hogy rendbe hozzuk a kapcsolatunkat, mert ez nekünk is nagyon fontos.

Példa a bocsánatkérésre: “ Mit tehetek azért, hogy rendbe hozzam bűnömet? “

 

4. Valódi bűnbánat – Megbánás

Ebben az esetben, a bocsánatkérés mellett, el kell ismernünk, hogy ez többet nem fog előfordulni. Ha gyakran elkövetjük ugyanazt a hibát, egy idő múlva a társunk már nem fog hinni nekünk, hiába kérünk bocsánatot. Partnerünk csak akkor fogja érezni a valódi bűnbánatot, ha meggyőzzük őt arról, hogy máskor nem fog bekövetkezni újra ez a tévedésünk. Hiszen akkor érzi, hogy mi is hajlandóak vagyunk változni, tanulni, fejlődni és fontos nekünk is, hogy ne okozzunk fájdalmat legközelebb. Ezzel a bocsánatkéréssel azt mutatjuk, hogy megértettük, hogy hibáztunk és világosan látjuk, hogy valamit változtatni kell magunkon. A változtatásra pedig azért van szükség, hogy ne kövessük el még egyszer, ezeket a hibákat és ne bántsuk meg újra partnerünket.

Példa: “Sajnálom én sem szeretném, hogy ez megismétlődjön, ezért megpróbálok figyelni tetteimre, segíts kérlek, hogy miben kell változnom? .”

 

5. A megbocsátás kérése

Ez akkor működik, ha a társunknak a sajnálom mellé, még fontos, az is hogy bocsánatért esedezzünk. Ez egy nehéz helyzet, hiszen a másik ember kezébe helyezzük a döntést, hogy megbocsát- e nekünk. Ha ez a megbocsátás nyelve, akkor ezt mindenképpen meg kell tennünk, hogy visszaálljon a lelki békéje. Ha a válasz az “igen” lesz akkor a kapcsolat több lehet és megerősödve  új, boldogabb lehetőségeket teremthet mindkettőtök számára.

Példa: “ Ezek után még meg tudsz nekem bocsátani? “

 

Miért nehéz mégis, a megbocsátás 5 nyelve a gyakorlatban?

 

Amikor valakire rábízzuk a döntést, hogy bocsásson meg nekünk, az nagyon ijesztő is tud lenni. Hiszen félünk, hogy társunk azt mondja “Nem”, mert már túl messzire mentünk és vége ezzel a kapcsolatunknak. A legszomorúbb az egészben, hogy ez a lehetőség, teljes mértékben, a másik ember jogában is áll. Ha viszont megbocsát, visszatér a szeretet is, eloszlanak azonnal a viharfelhők és egy megújult kapcsolat veheti kezdetét. Fontos még az is, hogy szeretetet csak önálló döntésként adhatunk, kikönyörögni azt nem lehet. Ha túl messzire mentünk, akkor ezzel a lehetőséggel is számolni kell, hogy a partner részéről vége és akkor nincs mit tenni.

Amikor két ember megtanulja a megbocsátás nyelvét és együtt tudja alkalmazni, erősebbé válik a kapcsolat. Megtanulják azt, hogy a megbocsátás mindig lehetséges és hogy bármikor visszatérhetnek a kötelékhez. Ez minden esetben, egy erős feltétel nélküli szeretethez vezet. A megbocsátás, nem a káros kapcsolatok fennmaradását erősíti és nem azt jelenti, hogy benne kell maradni egy rosszul működő kapcsolatban. Viszont ha bántottunk, vagy minket bántottak meg, a saját gyógyulásunkat is segíti, ha meg tudunk bocsátani

A megbocsátás 5 nyelve, nagyszerű módja, hogy rendet tegyünk emberi kapcsolatainkban. Bocsánatot kérve és megbocsátva, jobbá válunk és problémamentesebb élet vár ránk.

Péter Anita Helga – Tudatosság Tréner

Access Consciousness® Minősített Facilitátor (CF),  Access Bars®, Facelift®, Body® kezelő és Facilitátor 

A következő közösségi médiafelületeken is szeretettel várlak, így nem maradsz le, az újdonságokról.

Szeretnél fejlődni, segítségre van szükséged? Jelentkezz Konzultációra vagy Kezelésre MOST!

Már ismered az Access Consciousness-t és Tanfolyamot keresel? Mit teremthetünk együtt, ha engem választasz?

Forrás

Ha szeretnél még hasonló éredekes cikkeket olvasni, kérlek látogass el a Központi Blog-oldalamra is…!

Köszönöm, ha megosztod:

Feliratkozás Hírlevélre

Feliratkozás Hírlevélre

Iratkozz fel Hírlevelünkre, hogy időben értesülj újdonságainkról, induló tanfolyamainkról!

Adatvédelmi nyilatkozat

Sikeresen feliratkoztál!