Gary Chapman, létrehozta az 5 szeretet nyelv elvét és azóta, nagyon sok házasságot megmentett vele. Mindannyiunkban megvan a szeretetre való igény, amit a magunk módján ki is tudunk fejezni. De ha partnerünkkel, nem egy nyelvet beszélünk, akkor a másik nem fogja megérteni és hiába adunk sokat, neki mindig hiányérzete lesz. Az amerikai pszichológus szerint 5 embertípus van és minden emberhez más nyelven kell szólni. Ha megfejtjük, hogy társunk és saját magunk is melyik típusba tartozunk és a hozzá illő szeretet nyelvén szólítjuk meg, akkor örömtelibb és harmonikusabb kapcsolat vár ránk.

 

Mi az 5 szeretet nyelv?

 

 1. Elismerő szavak
 2. Minőségi idő
 3. Ajándékozás
 4. Szívességek
 5. Testi érintés

 

1. Elismerő szavak

A dicséret nagyon fontos mindenki számára, de ha partnerünknek ez a szeretet nyelve, különösen fontos, hogy rendszeresen  hallja ezeket a megerősítő szavakat. Amelyek dicsérik, támogatják őt, mert így fogja csak tudni, hogy fontos a partnere számára. A kedves szavakkal érhetjük el nála a legtöbbet, hiszen a bátorítástól szárnyakat fog kapni. Ezekkel a mondatokkal segítjük, őt abban is, hogy megvalósítsa álmait.

2. Minőségi idő

A minőségi idő azt jelenti, amikor teljes figyelemmel, a partnerünknek szenteljük a pillanatokat. Ha beszélgetünk partnerünkkel, ne valamilyen elfoglaltság közben, válaszoljunk kérdéseire. Hanem olyankor tegyünk félre mindent és csak rá figyeljünk, mert elvárja a gyakori szemkontaktust is. Hallgassuk meg őt, ne szakítsuk félbe, amikor a problémáit elmondja, sokszor ezzel nem is tanácsot kér, csak megértést vár tőlünk. Ilyenkor zárjuk ki a külvilágot és éljük meg ketten, az őszinte beszélgetéseket, de akár egy közös kirándulás is kimeríti a minőségi idő fogalmát. Hiszen ez csak arról szól, hogy Ti ketten együtt legyetek, figyeljetek a másikra és jól érezzétek magatokat egymás társaságában.

3. Ajándékozás

Mindenki szereti az ajándékokat, de valakinek ez nem feltétlenül fontos. Ha partnerünknek lényeges az ajándék, akkor tartsuk ezt szem előtt, mert csak így fogja érezni, hogy szeretjük őt. Itt nem csak a jeles napokon való ajándékozásról van szó, azt például jobb ha nem felejtjük el, mert nagyon bántó ez számára, hanem a hétköznapi apró ajándékokról is. Egy csokor virág, egy könyv, egy csokoládé, ami a másiknak nagy örömet okoz. Bármilyen apró ajándékkal meglephetjük, hiszen neki nem az értéken van a hangsúly, hanem a szándékot fogja értékelni. Ezzel azt fogja érezni, hogy eszünkbe jutott, a nap folyamán és örömet szeretnénk okozni neki, tehát szeretjük őt.

4. Szívességek

Akinek ez a szeretet nyelve, annak nagyon fontos, hogy a kötelező teendőikben, segítsünk neki. Ha kivisszük a szemetet, vagy vacsora után elmosogatunk helyette, ezzel mind azt éreztetjük vele, hogy fontosak számunkra. Hiszen értékeljük a “nemszeretem feladatok “ súlyát, nem hagyjuk, hogy egyedül birkózzon meg velük. Ha ezeket néha átvállaljuk tőle és rendszeresen segítünk neki, cserébe nagyon hálás lesz nekünk.

5. Testi érintés

Ha partnerünknek ez a szeretetnyelve, akkor érintsük meg minél gyakrabban. Fogjuk meg a kezét amikor csak lehetőségünk van rá, masszírozzuk meg a vállát, vagy csak simogassuk meg. A bőrön rengeteg idegvégződés van és ez a testi közeledés nagyon meg tudja nyugtatni társunkat, ha ő ezt a szeretet nyelvet beszéli. Nála a vigasztaló szavak mit sem érnek, a cirógatás lesz a nyugtató számára.

 

Az 5 szeretet nyelv helyes használata

 

Az a legegyszerübb, ha mindkét fél hajlandó belemélyedni és együtt tanulmányozzák, kinek mi a szeretet nyelve. Ha esetleg az egyik fél elzárkózik ettől akkor is működhet, csak nekünk kell kitalálni, hogy ő melyik nyelvet beszéli. Körülbelül 20 percet vesz igénybe, hogy megismerjük egymás szeretet nyelvét, de rengeteget nyerünk vele, hiszen hátralévő életünkben végig működni is fog és ezáltal kapcsolatunk is jobbá válik.

 • tanuljuk meg mi a mi saját szeretet nyelvünk
 • ismerjük meg partnerünk szeretet nyelvét
 • szeressük partnerünket az ő szeretet nyelvén
 • tanítsuk meg társunkat, hogyan szeressen minket
 • élvezzük a boldogabb kapcsolatunkat
 • tárjuk fel a kapcsolatunk nagyobb problémáit
 • folyamatosan töltsük fel egymás szeretet raktárait

A saját szeretet nyelvünket úgy tudjuk megtalálni, ha megkérdezzük magunktól mi fáj a legjobban egy kapcsolatban?
Ha egy elfelejtett születésnap mély sérülést okoz, akkor valószínű az ajándékozás a mi szeretet nyelvünk.
Ha úgy érezzük nem kapunk elég ölelést, akkor a fizikai érintés a mi nyelvünk a szerelemben.

Abból is kiindulhatunk, mit kérünk újra és újra a partnerünktől?
Ezekre a kérdésekre a válaszok is megmutatják a helyes utat.

A partnerünk szeretet nyelvét, pedig úgy tudjuk kitalálni, legideálisabb együtt tanulmányozva, de ha elzárkózik ettől, akkor is rájöhetünk, mert vannak jelek.
Ha elfelejtett neves évfordulón szomorú, valószínű az ajándékozás a szeretet nyelve.
Ha arra panaszkodik, sosem szórakoztok együtt, akkor a minőségi idő.
Ha többször kéri a házimunkában a segítségedet, akkor neki ez a legfontosabb.
Ha megnézzük partnerünket mit ad nekünk, a szeretet kimutatására, akkor nagy valószínűséggel, neki az a legfontosabb, és az lesz az ő szeretetnyelve.

Ezután kezdjük el önzetlenül adományozni a társunk szeretet nyelvét és meg fogjuk látni, hamar feltöltjük őt szeretetünkkel.

Ebből pedig, majd az következik, hogy viszonzásul ő is adni szeretne nekünk és a mi szeretet nyelvünkön közeledik felénk. Ilyenkor az elején nem együttműködő partner is belátja, hogy jobb lett a kapcsolat és ő is lelkesen használni fogja ezt a beszédformát.

Miután feltöltöttük egymás szeretet raktárját, élvezzük a közös, boldog felhőtlen kapcsolatot.

Ezek után nyugodtan feltárhatjuk egymásnak a régi sérelmeket is, bármit ami a lelkünket nyomja és mindenre meg fogjuk találni a megoldást.

+Extra tipp, hogy biztosra menjünk

Van olyan cselekedet, amellyel mind az 5 szeretetnyelvet képesek vagyunk átadni a partnerünknek.  

Például, egy gyertyafényes vacsorát főzünk kedvesünknek.
Ajándékot adunk, az ajándék maga a vacsora.
Segítettünk a szolgálati időben, megfőztük a vacsorát.
Minőségi időt töltöttünk, mikor elfogyasztottuk együtt a vacsorát és beszélgetünk közben, csak egymásra figyelve.
Fizikai érintés jött létre, hogy a vacsora alatt például megfogjuk partnerünk kezét.
És végül megerősítő szavakat használva, megdicsérjük, milyen finomat főzött és mennyire szeretjük, hogy ilyen remek dolgokat művel a konyhában.

Ha újra megerősödik a szeretetet, vagy akár fellángol a szerelem, a hétköznapi problémák is eltörpülnek, mert a szeretet mindent legyőz.

Péter Anita Helga – Tudatosság Tréner

Access Consciousness® Minősített Facilitátor (CF),  Access Bars®, Facelift®, Body® kezelő és Facilitátor 

A következő közösségi médiafelületeken is szeretettel várlak, így nem maradsz le, az újdonságokról.

Szeretnél fejlődni, segítségre van szükséged? Jelentkezz Konzultációra vagy Kezelésre MOST!

Már ismered az Access Consciousness-t és Tanfolyamot keresel? Mit teremthetünk együtt, ha engem választasz?

Forrás

Ha szeretnél még hasonló éredekes cikkeket olvasni, kérlek látogass el a Központi Blog-oldalamra is…!

Köszönöm, ha megosztod: