A karácsonyi készülődés, az év egyik legszebb időszaka. Mindenhol karácsonyi zene szól, mindenki jó hangulatban van és minden gyönyörűen ki van világítva. De valljuk be, sokunk számára ez egy stresszes időszak, minden szépségével együtt. Van néhány mód, amivel könnyebbé, meghittebbé tehetjük a várakozási időt és magát az ünnepet is. Ha egyszerűsítjük a karácsonyi készülődés fázisait, akkor nem kevés stressztől is megszabadulhatunk, így nyugodtabbá tehetjük az egész ünnepet.

 

Hogyan legyen meghitt a karácsonyi készülődés?

 

Ajándékok másképp

Azt mondják ajándék nélkül nincs karácsony. De a szeretetet nem feltétlenül az ajándékba adott, meleg kesztyűvel tudjuk kifejezni. A gyermekeknek persze fontos, mert hozzátartozik a varázslathoz, de a felnőttek nem biztos hogy erre vágynak. Miért nem beszélhetnénk meg a családtagjainkkal, hogy ajándékozás helyett, most idén adjunk valami mást. Az ajándékra költött összegből üljünk be, karácsony másnapján egy közös családi reggelire, ebédre, vagy vacsorára egy nyugodt kis helyre. Ahol senkinek sem kell kiszolgálni a másikat és csak gondtalanul örülünk egymásnak és önfeledten beszélgetünk. Mindenki emlékezni fog erre, és ha így teszünk megkíméljük magunkat a vásárlási stressztől is és azon sem kell töprengenünk, hogy kinek mit vegyünk ajándékba.

Legyenek alacsonyabbak az elvárások

Általában mindenki a tökéletességre törekszik és sokkal többet vállal be, mint amit valójában, ideje és ereje engedd. Ahogy az idő karácsony közeledtével fogyni kezd, úgy lesz úrrá rajtunk a kétségbeesés. Ezért lazítsunk ezen a szoros gyeplőn és ne legyünk nagyon szigorúak magunkhoz. Ha mások véleményére adunk és csak azért végzünk el dolgokat mert mások elvárják tőlünk, azt már úgysem szeretettel tesszük és az is, csak egy újabb stresszforrás. Ha megkérdezi valaki, lesz pulykasült narancságyon, vagy szalonnába sült őzgerinc? Nyugodtan és büszkén válaszoljunk: Nem, nálunk pulyka, őzgerinc nem lesz, egyszerűbb étel lesz, de a legfontosabb dolog  biztos lesz: A szeretet! És senki nem fog minket elítélni ezért.

Használjunk a várakozás idején pozitív megerősítéseket

Hamar elkap  a hév mindenkit és berántja a karácsonyi gépszíj. Nekünk semmi más nem jut belőle, csak az őrület, amit a körülöttünk élő emberek okoznak. Hiába tervezünk el időben mindent, mi is hamar a mókuskerékbe találjuk magunkat. Viszont ha tudatosan létrehozunk egy “belső hangot” amit folyamatosan mantrázunk, akkor távol tudjuk tartani magunkat, mások irányításától.

Ezek pozitív és erőteljes megerősítések legyenek:

  • Nyugalom és béke van bennem!
  • A legnagyobb káoszban sem veszítem el a fejem!
  • Hálás vagyok mindenért és nem hagyom, hogy mások tönkretegyék a meghitt várakozást!

Ilyen vagy hasonló mondatokkal, a fusztrációnk csúcsán, biztos hogy lecsillapodunk és segít kicsit lassítani, hogy békésebb legyen számunkra a karácsonyi készülődés.

Állítsuk be a határokat

A karácsony a családról, a barátokról szól. Ilyenkor mindenki szeretne találkozni közeli, távoli szeretteivel, még a legmesszebb lakó rokonunkat is meglátogatjuk. Komoly szervezést igényel, hogy kihez, mikor megyünk és az egészből lesz, egy túlterhelt óriási rohanás, ahol nem is tudunk annyira örülni egymásnak, mert mindenki stresszes és fáradt. Kössünk kompromisszumokat, a barátokat össze lehet, hozni egy közös külső helyszínen, akár karácsony előtt 1-2 nappal. A családtagokkal beszéljük meg, hogy valakihez, nem karácsonykor, hanem majd újév napján megyünk. Higgyük el ezeknek a felajálásoknak mindenki örülni fog és senki sem, egy őrült ötletnek fogja tartani, hanem zseniálisnak. A bátorságunkkal egy újabb terhet tudtunk levenni a vállunkról, így máris nyugodtabb lesz a karácsonyi készülődés.

Csökkentsük a költségvetést

Ha családi hagyomány, hogy karácsonykor elvisszük a gyerekeket a Diótörőre, vagy bármilyen előadásra, mert ugye nincs karácsony jégbalett nélkül, húzzuk le nyugodtan a karácsonyi kötelező listáról. Cseréljük le egy otthoni meghitt, palacsinta sütés és tejszínhabos kakaó partyra. A gyerekek biztos nem fogják bánni és ha onnantól ez lesz a hagyomány, akkor ezt is a legnagyobb örömmel várják majd. A költségvetésből lefaragtunk, de a gyermekek öröme, egy kicsit sem fog veszíteni értékéből. Sőt megnézhetünk egy karácsonyi filmet, meleg takaró alatt összebújva, a forró kakaót szürcsölgetve. Nemcsak a bögre, hanem a szeretet is kézzel fogható lesz.

Merjük a karácsonyi rutint áthágni

Vannak bizonyos ételek amit karácsonykor szinte kötelező megsütni, megfőzni. Ezt azért követjük, hogy megfeleljünk a hagyományoknak. Sosem adjuk fel még akkor sem, ha 2-3 napig a konyhát sem tudjuk elhagyni miattuk. Mi lenne ha újítanánk? Választanánk egy egyszerűbb ételsort. Kinek akarunk megfelelni? Vezessünk be mi, egy új családi hagyományt, minden étel finom, ha szeretettel készítik. Így biztos hogy nem, a főzéstől teljesen kimerülve, fáradtan esünk be a fa alá, hanem mi is élvezni tudjuk, majd felhőtlenül az ünnepet.

Vigyünk a feladatokba egy kis játékot

A karácsonyi készülődés kötelező elemeit nem tudjuk kikerülni, de megszelídíthetjük őket.
Ha dugóba ragadtunk a gyerekekkel, a bosszankodás helyett, játszunk valamilyen szójátékot velük, nagyon fogják élvezni és felvidít minket is.

Ha a karácsonyi nagytakarítást végezzük, kapcsoljunk be valamilyen vidám pörgős zenét és táncoljunk, énekeljünk közben és úgy végezzük a takarítást. Máris sokkal szórakoztatóbb lesz és észre sem vesszük, hogy igazából “nemszeretem” feladatot végzünk.

Így a karácsonyi többlet feladatok elvégzése közben is megőrizzük higgadságunkat és a lelki békénket.

Tervezzünk előre

Ha van egy karácsonyi tervünk, egy feladatlistánk, akkor nagymértékben csökkenthető a stressz. Hiszen látjuk rajta a heti, később a napi teendőinket, ami megnyugvást okoz. Mert ha fel van írva minden,  biztos hogy nem az utolsó estén fog eszünkbe jutni valami, ami esetleg a nagy kapkodásban elfelejtettünk. A listán is, ahogy haladunk előre és kipipáljuk a megszerzett, elvégzett feladatokat, megnyugvást okoz és biztonságérzettel tölt majd el minket.

Készüljünk fel lelkiekben a tömegre és a zsúfolt üzletekre

Készüljünk fel arra hogy az emberek, türelmetlenek, arogánsak és udvariatlanok lesznek.

Semmi sem zavarhatja, meg a békés karácsonyt ha nem hagyjuk.

Ha valaki elénk tolakodik, ne vegyük személyes sértésnek. Ez az udvariasság hiányossága részéről és a fusztrációja okozza, ami nem ellenünk szól és nem minket minősít.

Nem tudjuk ellenőrizni a körülményeket amelyek történnek körülöttünk, csak azt tudjuk korrigálni, ahogy reagálunk rá. Válasszuk a nyugalmat és békés karácsonyi várakozást eredményez.

Egyszerűsítsük a feladatokat

Nincs időnk ajándékokat csomagolni? Vegyünk nyugodtan ajándéktasakot. Úgyis az ajándék a lényeg, ne legyen lelkifurdalásunk, ha nem volt időnk csomagolni.

Nincs ötletünk mit vegyünk ajándékba, a nagybácsinak? Kérdezzük meg tőle, melyik az a könyv amelyiket régóta szeretné elolvasni. Már egyszerűbbé is tettük a listát.

Szeretnénk megsütni a tavalyi ételt, de túl bonyolult? Válasszunk egy nem olyan bonyolult receptet.

Ha érezzük a nyomást csak kérdezzük meg magunktól, hogyan tehetném egyszerűbbé ezt a helyzetet? Végül is az egyszerűség és a béke, kéz a kézben járnak.

Engedjük el a fájdalmas emlékeket

Karácsonykor az emberekben az érzelmek magasabb energiával lüktetnek és ilyenkor könnyebben feltépődhetnek a sebek. Régi nem tisztázott dolgok, fájdalmas emlékek. Ezeket az érzelmeket több módon kezelhetjük. Vagy az illetővel tisztázzuk a félreértéseket és békét kötünk vele, persze ehhez az kell, hogy ő is hajlandó legyen lépni, de a karácsony erre tökéletes időzítés lehet. A másik lehetőség, hogy elfogadjuk a helyzetet, megtörtént már a múlt, nem feszegetjük és megnyugtatjuk magunkat azzal, mindenki máshogy reagál, cselekszik és a haragot elengedjük a szívünkben. Ha elfogadjuk, hogy az emberek sokszor nem úgy viselkednek helyzetekre, ahogy mi elvárnánk tőlük, akkor sok bosszantó helyzettől kíméljük meg magunkat.

Hozzunk létre egy karácsonyi hálalistát

Írjuk le azokat a karácsonyi tevékenységeket amiket nagyon várunk.

Soroljuk fel azokat az embereket, akikkel várjuk a találkozást.

Soroljuk fel a karácsonyi látnivalókat, hangokat, ízeket.

Mindig amikor elkalandoznak a gondolataink, jusson eszünkbe ez a lista és megnyugtat, emlékeztet arra minket, hogy a karácsony nagyon különleges és csodálatos dolog.

Ne felejtsük el a legnagyobb rohanásban sem, hogy a karácsonyi készülődés nem a fogyasztói társadalom túlköltekezéséről szól és nem is arról, hogy ki főzi a legtöbb fogásos ünnepi ebédet. A karácsony akkor lesz meghitt és békés, ha a körülöttünk élő legfontosabb emberek szeretettel viszonyulnak egymáshoz. Tudnak a másiknak örülni és megélni az év legszebb pillanatait.

Péter Anita Helga – Tudatosság Tréner

Access Consciousness® Minősített Facilitátor (CF),  Access Bars®, Facelift®, Body® kezelő és Facilitátor 

A következő közösségi médiafelületeken is szeretettel várlak, így nem maradsz le, az újdonságokról.

Szeretnél fejlődni, segítségre van szükséged? Jelentkezz Konzultációra vagy Kezelésre MOST!

Már ismered az Access Consciousness-t és Tanfolyamot keresel? Mit teremthetünk együtt, ha engem választasz?

Forrás

Köszönöm, ha megosztod:

Feliratkozás Hírlevélre

Feliratkozás Hírlevélre

Iratkozz fel Hírlevelünkre, hogy időben értesülj újdonságainkról, induló tanfolyamainkról!

Adatvédelmi nyilatkozat

Sikeresen feliratkoztál!