Steve Jobs a digitális innováció úttörője volt és idézeteinek tanításai, mind fontos gondolatokat közölnek. Sok nyilvános beszéde hangzott el, de a saját életének, a fő mozgatórugói is ezek a mondatok voltak. Steve Jobs azt mondja, neki nagyon pörgős, de áldott élete volt és nagyon hálás mindenért.

 

Steve Jobs 9 tanulságos élettapasztalata

 

  1. Kövesd a szívedet!

“Az időtök véges, ne pocsékoljátok el arra, hogy mások életét élitek. Ne bénítson meg titeket a dogma, hogy mások elvei szerint kell élnetek. Ne hagyjátok, hogy mások véleménye elnémítsa a hangotokat. És ami a legfontosabb: bátran kövessétek a szíveteket és a megérzéseiteket. Mert azok már tudják, kik is akartok lenni valójában. Minden egyéb másodlagos.”

Talán ez az egyik legismertebb Steve Jobs idézet, aminek nagyon erős és átütő gondolatai vannak. Azt tanácsolja mindig hallgass a szívedre, ne hagyd magad befolyásolni. Mert a szíved az, amiben nem fogsz csalódni. Ha mindig a megérzéseinkre hallgatunk, akkor rájövünk egy idő múlva, hogy minden más csak másodlagos. Ezek a mondatok, a Stanford Egyetem Diplomaosztóján, vendégként meghívott, ünnepi beszédében hangzott el, 2005. június 12-én.

  1. Bízz magadban!

“Ne nézd az akadályokat, csak előre nézz. Bízni kell abban, hogy az akadályok a sikerhez vezetnek. Mindenkinek bízni kell valamiben, az életben, a sorsban, a karmában, bármiben. Ezt a megközelítést soha ne engedjük el, mert ez tette az életemet másoktól különbbé.”

Ha elég erősek vagyunk, ahhoz hogy elhiggyük magunkról, hogy bármire képesek vagyunk, akkor a problémák, amit a sors elénk gördít, sorompóként fognak felnyílni elöttünk. Ha pedig nem rettenünk meg az akadályoktól, akkor szinte biztos, hogy eljutunk a sikerhez. A kockázatok felvállalása az egyetlen dolog ahhoz, hogy növekedjünk. A sikertelenség nem hiba, hanem csak segít megtanulni a leckét, amit az élet felkínált nekünk.

  1. Szeresd amit csinálsz!

“A munkád kitölti az életed nagy részét és az egyetlen módja annak, hogy valóban elégedett legyél, hogy azt csináld, amit jó munkának tartasz. Az egyetlen módja annak, hogy nagyszerű munkát végezz, hogy szeresd, azt amit csinálsz.” – mondja Steve Jobs …

…és teljesen igaza van. Nagyon fontos, hogy megtaláljuk, számunkra  a tökéletes munkát, amiben ki tudunk teljesedni, amiben nem érezzük azt hogy a munka börtönében élünk. Ez nagyon sok embernek nem sikerül és úgy kell leélniük az egész életüket, hogy egy rohanó mókuskerékben taposnak. Szomorú hogy sok ember nem szereti amit csinál. Gyűlölik, hogy minden nap munkába kell menni és úgy érzik csapdába estek. Ez nem lehet életcél, mi vagyunk az egyetlenek akik meg tudjuk változtatni a sorsunkat. Ne habozzunk tegyük meg minél előbb!

  1. Törekedj a minőségre!

“A minőség fontosabb a mennyiségnél… a baseball pályán is jobban szeretjük a hazafutást, mint a két duplázást.”

Törekedjünk arra, hogy mindig a tőlünk telhető legmagasabb minőségben, végezzük el azt amibe belefogunk. Bármilyen tevékenységet végzzünk, csináljuk azt a lehető legjobban. Hiszen miért adnánk lejjebb? Ha mindig a minőség lebeg a szemünk előtt, akkor mindent megtettünk azért, hogy tiszta legyen a lelkiismeretünk… a többi már nem rajtunk múlik.

  1. Mindig egy dologra koncentrálj!

“Az emberek azt gondolják, hogy az összpontosítás azt jelenti, hogy igent mondok minden olyan dolognak, amire összpontosítanunk kell. Pedig ez csak azt jelenti, hogy nem száz másik ötlet létezik, hanem gondosan kell kiválasztanunk, mindig azt az egyet.”

Ez sok ember számára küzdelem, mert sokszor a “nemszeretem” munkát csak halogatjuk, vagy a hatékonyság reményében egyszerre több dologra koncentrálunk. Mindkettő holtvágány a siker érdekében, hiszen így nem tudunk arra sem figyelni eléggé, ami igazán fontos. Próbáljuk meg először elvégezni a kisebb nem annyira kedvelt feladatokat és hagyjuk a végére a nagyobb falatot. Ha egyszerre csak egy munkafolyamatra kell figyelnünk, sokkal hatékonyabban fogunk haladni a feladatok listájával.

  1. Dolgozz keményen!

“A dizájn furcsa szó. Sokan azt hiszik, azt jelenti, hogyan néz ki valami. De ha mélyebbre ásunk, a dizájn azt jelenti, hogyan működik az a valami. A jó dizájnhoz nagyon alaposan kell ismerni a terméket. Fel kell fogni mi a lényege és ehhez szenvedélyes odaadásra van szükség. Rágni kell és nem gyorsan lenyelni. A legtöbben nem veszik ehhez a fáradságot.“

Steve Jobs azt mondja ha csinálsz valamit, akkor azt csináld a lehető legjobban, hiszen máshogy nem is érdemes. A lelkiismeretesen elvégzett munka, mindig meghozza a kívánt eredményt, viszont ha nem lelkesen végzünk valamit, az már az elején kudarcra van ítélve. A kemény munka hosszú távon, biztos, hogy kifizetődik számunkra.  

  1. Lesd el a nagy ötleteket!

“Mindig is szégyentelenek voltunk, ha nagy ötletek elcsenéséről volt szó.”

Ha ötleteket veszünk és azt továbbgondolva, megvalósítjuk, az már a mi saját felfedezésünk lesz. Csak gyűjtsünk inspirációt és azt kreatív gondolatokkal turbózzuk fel, így megteremtjük azt a vékony határvonalat, ami az ötletgyűjtés és a lopás között van.

  1. Ne a pénzkeresés legyen a célod!

“Az Apple célja nem pénzt keresni, hanem célunk a jó termékek megtervezése és fejlesztése, valamint a jó termékek piacra hozatala. Ennek következtében bízzunk abban, hogy az emberek szeretik őket, ebből pedig az következik, hogy pénzt fogunk keresni.”

Ez is egy fontos Steve Jobs üzenet számunkra, mert azt mondja a pénz csak egy eszköz az üzletben és az életben is. Az legyen az üzleti cél, hogy valami olyat hozunk létre, ami értékes és hasznos. Ha csak a pénzt hajszoljuk, az lesz az eredmény, hogy rövid időn belül belefáradunk.

  1. Ne veszítsd el a hited!

“Néha az élet téglával találja el a fejed, de ne veszítsd el a hited!”

Ezt sokkal könnyebb mondani, mint megvalósítani. Ha mindig azt nézzük, hogy az üveg félig tele van, akkor nagy baj, nem érhet már minket. Ha nem veszítjük el a hitünket, mer tudjuk, hogy van egy fényes oldal, még akkor is, ha azt abban a pillanatban nem is látjuk! Akkor a hitünk vezet és megtaláljuk a tökéletes megoldást, minden problémára.

Ahogy idősödünk egyre jobban rájövünk arra, hogy nézzük meg mi az amit mindenféleképpen ki szeretnénk próbálni. Az emberek életük csúcsán elkészítik a bakancslistájukat is és képesek nagy változásokra, ami boldogságot hoz nekik. Fontos, hogy vegyük észre a lehetőségeinket, hiszen az élet túl rövid és soha nem tudhatjuk mit hoz a holnap.

“Számomra nem az a fontos, hogy a leggazdagabb ember legyek a temetőben. De ha úgy fekszem le este, hogy valami nagyszerű dolgot csináltam aznap… az már valami.”

Steve Jobs

Péter Anita Helga – Tudatosság Tréner

Access Consciousness® Minősített Facilitátor (CF),  Access Bars®, Facelift®, Body® kezelő és Facilitátor 

A következő közösségi médiafelületeken is szeretettel várlak, így nem maradsz le, az újdonságokról.

Szeretnél fejlődni, segítségre van szükséged? Jelentkezz Konzultációra vagy Kezelésre MOST!

Már ismered az Access Consciousness-t és Tanfolyamot keresel? Mit teremthetünk együtt, ha engem választasz?

Forrás

Ha szeretnél még hasonló éredekes cikkeket olvasni, kérlek látogass el a Központi Blog-oldalamra is…!

Köszönöm, ha megosztod: